"Továbbra is megoszthatjuk az igyekezeteinket, és örülhetünk az országaink sikereinek"

2022. január 11. - 19:45 | Belföld

Az új cseh  kormány olyan partnere Szlovákiának, amellyel jól meg fogják egymást érteni – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök, miután fogadta Petr Fiala újonnan megválasztott cseh kormányfőt.

"Továbbra is megoszthatjuk az igyekezeteinket, és örülhetünk az országaink sikereinek"
Fotó: TASR

Az államfő a közösségi oldalán örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a cseh és a szlovák közjogi méltóságok első hivatalos útja rendszerint Prágába, illetve Pozsonyba vezet.

"Ez szimbolikusan megerősíti a nemzeteink és országaink közötti folyamatos közelséget" - mondta az államfő. Az elnök a cseh kormányfővel nemcsak a kölcsönös kapcsolatokról, hanem az országokra jelenleg váró kihívásokról is beszélt.

„A társadalmunknak egy folyamatban lévő világjárvánnyal és annak egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményeivel kell szembenézie. Mindkét országban foglalkoznunk kell az emelkedő energiaárakkal és a növekvő inflációval, valamint annak polgáraink vagy vállalkozásaink megélhetési költségeire gyakorolt ​​hatásával. Mindkettőnket aggodalommal tölt el a növekvő feszültség a keleti szomszédságunkban” – mondta Čaputová. A szlovák államfő szerint az európai biztonságról szóló diplomáciai tárgyalások és a párbeszéd folytatása a helyes megoldás.

Csehország és Szlovákia különválásának 30. évfordulója alkalmából a köztársasági elnök megjegyezte, „továbbra is megoszthatjuk viszont az igyekezeteinket, és örülhetünk az országaink sikereinek".

"Sok sikert kívántam Petr Fialának és kormányának, valamint sikeres elnökséget az Európai Unió Tanácsában az idei év második felében” – tette hozzá Čaputová.

Kapcsolódó cikk:

A Szlovákia és Csehország közötti baráti kapcsolatok megerősítése – ez az egyik legfőbb célja a szlovák és a cseh kormányfőnek is


(TASR)