Továbbra is nagy erdőtüzek pusztítanak a görög-török határ közelében

2023. szeptember 2. - 17:47 | Külföld

Továbbra sem tudják megfékezni a Görögország török határhoz közeli Daida erdőségében két hete pusztító tüzet.

Továbbra is nagy erdőtüzek pusztítanak a görög-török határ közelében
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A Katimerini görög napilap szombati kiadása szerint mintegy 600 tűzoltó dolgozik a helyszínen 122 tűzoltójárművel. Az oltásban nyolc tűzoltó repülő és két helikopter is részt vesz. Az oltást ugyanakkor hátráltatja a nehezen járható, hegyvidéki domborzat, a sűrű erdő, és közben az erős szél csak újabb tüzeket gerjeszt.

A görög hatóságok az országban pusztító erdőtüzeket szombaton a nagyon veszélyes és a rendkívül veszélyes kategóriába sorolták.

A görög polgári védelem közlése szerint a szigetek közül Évia, Leszbosz és Kréta, továbbá az Athén környéki attikai régió is érintett az erdőtüzekben.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a múlt héten a parlamentben arról beszélt, hogy az idei rendkívül kiterjedt erdőtüzek a globális felemelegedésnek tulajdoníthatók. Hangsúlyozta, hogy a júliusi és augusztusi erdőtüzeket a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb, legszárazabb, legszelesebb nyár előzte meg.

A kormányfő tisztelettel emlékezett meg az Európai Unió országaiból a görög erdőtüzek megfékezésére érkezett tűzoltókról.

MTI