Továbbra is nyomoznak a Kiskát lejárató videók ügyében

2020. augusztus 10. - 17:42 | Belföld

Továbbra is folyik a nyomozás az Andrej Kiska lejáratására készült videófelvételek ügyében. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) két külön eljárás keretében foglalkozik az üggyel rágalmazás és hitelrontás gyanúja miatt – tájékoztatta a TASR Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Továbbra is nyomoznak a Kiskát lejárató videók ügyében
Fotó: TASR

A nyomozó jelenleg az eljárás során összegyűlt bizonyítékok elemzésével foglalkozik és a nyomozás jelenlegi szakaszában a rendőrség nem adhat további tájékoztatást, tette hozzá Slivka.

Az üggyel kapcsolatban három videófelvétel jelent meg az interneten, ebből kettőn Kiska Michal Šuligával beszél, aki tanúként szerepelt a volt államfő perében. Beszélgetésükből azt lehet kikövetkeztetni, Kiska tudott róla, hogy az általa vásárolt telek korábban törvénytelen úton cserélt gazdát.

Kiska még államfőként pereskedett egy Veľký Slavkov területén lévő telek tulajdonjogáért Ján Franc fogorvossal, aki 2018-ban megnyerte a pert. Az ítélet kihirdetésekor Miroslav Radačovský bíró azt mondta, Kiska jóhiszeműen vásárolta a földterületet és nem tudhatta, hogy a korábbi tulajdonosváltásoknál törvénytelenségek történtek.

Kiska már az első videófelvétel nyilvánosságra hozása után feljelentést tett hamis vádaskodás és rágalmazás miatt a poprádi ügyészségen, a videófelvételeket megrendezettnek tartja, és szerinte a Smer-SD lejárató kampányának részét képezték. Robert Fico, a Smer-SD elnöke visszautasította ezt a vádat.

A NAKA június 5-én indított eljárást rágalmazás miatt, február 26-án hitelrontás miatt indult eljárás.

TASR