Továbbra is politikai rendezést sürget öt nyugati ország a szíriai polgárháború tizedik évfordulóján

2021. március 16. - 08:10 | Külföld

Továbbra is politikai rendezést sürget az amerikai, a német, a francia, a brit és az olasz külügyminiszter a szíriai polgárháború tizedik évfordulóján, hétfőn közzétett közös nyilatkozatában.

Továbbra is politikai rendezést sürget öt nyugati ország a szíriai polgárháború tizedik évfordulóján
-illusztráció- (Fotó: AP)

A tárcavezetők a dokumentumban felidézték az országban elkövetett számos emberi jogi és nemzetközi jogi jogsértést, rémtettet, a harcok kiváltotta menekülthullámot és humanitárius válságot.

"Feltétlenül szükség van arra, hogy a szíriai rezsim és támogatói komolyan részt vegyenek a politikai rendezési folyamatban, és engedjék, hogy a humanitárius segélyek elérjék a rászorulókat"

- olvasható Antony Blinken amerikai, Heiko Maas német, Jean-Yves Le Drian francia, Dominic Raab brit és Luigi di Maio olasz tárcavezető nyilatkozatában. Hozzátették, hogy az idén tartandó elnökválasztás nem minősíthető sem szabadnak, sem tisztességesnek, és nem vezethet a nemzetközi kapcsolatok normalizálásához a damaszkuszi vezetéssel.

A külügyminiszterek szerint a politikai rendezési folyamat minden szíriai állampolgár részvételét igényli, így azokét is, akik külföldre menekültek.

Az öt tárcavezető emellett további támogatásáról biztosította a szíriai népet. Hangsúlyozták: országaik elkötelezettek amellett, hogy békés megoldást találjanak a konfliktusra az ENSZ vonatkozó határozatai alapján.

Kiemelték, nem szabad hagyni, hogy a tragédia egy újabb évtizedig tartson. Hozzáfűzték, hogy mindemellett a háborús bűncselekmények nem maradhatnak megtorlatlanul.

"A büntetlenség számunkra elfogadhatatlan"

- szögezték le a miniszterek.

Szíria 2011 óta konfliktus dúlta ország. A békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött válság véres polgárháborúvá fajult, amelyben Oroszország és Irán a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányt, Törökország pedig a határai mentén aktív - mérsékeltnek mondott - ellenzéki milíciákat támogatja.

Jelenleg a damaszkuszi kormány Szíria területének nagy részét ellenőrzi, az ország egyes tájai azonban a rezsim ellenzékének kezén vannak, a török határ melletti övezetben pedig a török hadsereg és annak szíriai szövetségesei alakítottak ki biztonsági zónát.

A harcok miatt több mint 387 ezren vesztették életüket, és milliók voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, több mint ötmillióan közülük külföldön kerestek menedéket.

(MTI)