Továbbra is tilos a látogatás a kórházakban, de péntektől kivételeket vezettek be

2021. május 14. - 19:45 | Belföld

Továbbra is tilos a látogatás a kórházakban, de lesznek kivételek. Akiket már beoltottak, és negatív a koronavírus-tesztjük, illetve 180 napnál nem régebben vészelték át a COVID-19 betegséget, péntektől meglátogathatják kórházban fekvő hozzátartozójukat – derül ki a Közegészségügyi Hivatal rendeletéből.

Továbbra is tilos a látogatás a kórházakban, de péntektől kivételeket vezettek be
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A péntektől meglátogathatják kórházban fekvő hozzátartozójukat azok, akik legalább 14 nappal korábban megkapták a COVID-19 elleni mRNS-vakcina második, illetve négy héttel korábban a vektorvakcina első adagját. Ján Mikas országos tiszti főorvos elmondta, 72 órásnál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-teszttel, illetve 24 órásnál nem régebbi negatív antigénteszttel is engedélyezik a beteglátogatást.

Mikas hozzátette, papok is bemehetnek a kórházba, akik súlyos betegnek vagy haldoklónak adják fel az utolsó kenetet. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a palliatív kezelésben részesülő súlyos betegek látogatását is engedélyezik.

Azokban a járásokban, ahol kedvező a járványhelyzet (a zöld, a sárga és a narancssárga színnel jelöltekben) korlátozás nélkül engedélyezett a kórházi beteglátogatás.

„A regionális közegészségügyi hivatalok saját kompetenciájukban enyhébb vagy szigorúbb feltételeket szabhatnak meg" - közölte Mikas. Hozzátette, hogy a szociális intézményekre vonatkozó feltételeket a munka-, szociális és családügyi minisztérium határozza meg.


(TASR)