TRAGÉDIA: Hiába kérik a szülők, hogy ne kapcsolják le a gyereküket a gépekről, az orvosok már döntöttek

2022. augusztus 4. - 13:14 | Külföld

LONDON - A 12 éves Archie Battersbee, akkor került kórházba, mikor szülei eszméletlen állapotban találták rá otthon. Az anya korábbi nyilatkozata szerint egy online kihívásban vett részt, ami balul sült el, Archie súlyos agysérülésekkel került kórházba, ahol az orvosok álláspontja szerint a gyermeknek „nagy valószínűséggel" nincs esélye a felépülésre, és így a legjobb érdeke, hogy az életben tartásási eljárást befejezzék. A szülők most a gyermekük életbenmaradásáért küzdenek. 

TRAGÉDIA: Hiába kérik a szülők, hogy ne kapcsolják le a gyereküket a gépekről, az orvosok már döntöttek
Fotó: Pixabay/illusztráció

Az ügy már odáig jutott, hogy a brit bíróság engedélyezte a kórháznak, hogy beszüntesse az életfenntartó kezelést.

A szülők, Hollie Dance és Paul Battersbee, továbbra is ragaszkodtak a fiuk életben tartásához, számos ponton megkérdőjelezték az orvosok döntését.

Fellebeztek, azonban a brit legfelsőbb bírák is kimondták:

Szerda délre lekapcsolják a gyermeküket a gépekről.

Ezután a szülők Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak. ahol az Emberi Jogok Európai Egyezményének az élethez, a tisztességes eljáráshoz, a magánélet és a családi élet tiszteletben tartásához, valamint a vallásszabadságra vonatkozó rendelkezéseire hivatkoztak. Viszont az EJEB úgy döntött,

hogy „nem avatkozik be” az Egyesült Királyság bíróságainak döntéseibe.

A gyerekük megmentéséért a szülők újra a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, ahol kérvényezték, hogy fiukat szállítsák át egy hospice-házba.

Ezzel kapcsolatban a kórház is nyilatkozott, elmondásuk szerint nem ajánlatos ilyen súlyos állapotban lévő gyereket egyik helyről a másikra szállítani.

Ennek hatására a Legfelsőbb Bírósághoz úgy döntött,

Archienak a londoni kórházban kell maradnia, mivel nem lehetséges az átszállítása.

„Szeretném, ha a lehető leggyorsabban kikerülne innen, és egy békés hospice-ban búcsúzhatnánk el tőle, és hogy azt az időt a családjával tölthesse nyugodtan, ne zavarja meg a zaj és a káosz” - nyilatkozta a kisfiú édesanyja.

Az ügy még nem zárult le teljesen, a szülők nem adják fel a küzdelmet, melynek tétje a fiuk életben maradása.


(Azonnali.hu)

Címkék: London, eutanázia