TRAGÉDIA: Két férfi meghalt, miután lavina zúdult rájuk a Magas-Tátrában

2022. december 11. - 09:28 | Régió

Életét veszette egy 36 és egy 41 éves férfi, miután a figyelmeztetések ellenére elindultak a Vöröstorony-hágóra a Magas-Tátrában, majd lavina sodorta őket el.

TRAGÉDIA: Két férfi meghalt, miután lavina zúdult rájuk a Magas-Tátrában
Fotó: HZS

A hegyimentőket szombaton este egy szlovák turista barátnője értesítette. A bejelentés szerint a két férfi reggel indult túrázni, tervük pedig az volt, hogy átszelik a Vöröstorony-hágót. Mivel a nő több óra után sem tudott velük kapcsolatba lépni, hívta a mentőket.

A hegyimentők megállapították, hogy a párost utoljára a Téry menedékháznál látták, és az alkalmazottak figyelmeztetése ellenére folytatták útjukat. Kb. egy időben egy másik páros is elindult a Zbojnícka menedékházból, de a kedvezőtlen körülmények miatt visszafordultak. Elmondásuk szerint senkit sem láttak lejönni a hágóról, nyomokat sem láttak.

Egy önkéntes hegyimentő és kollégája indult a páros keresésére, és látták, ahogy lavina zúdul le az Ördögtorony-hágó alatt. Átkutatták a környéket, de nem jártak szerencsével. Közben Staré Smokovcéről is elindult egy csapat, amely a Recco-keresőrendszerrel és két nyomkereső kutyával kutatta át a lavina helyszínét. Az egyik kutya végül jelezte, hogy megtalálta a két férfit a hó alatt.

A sűrű havazás és erős szél, valamint az újabb lavinaveszély miatt a mentők visszatértek a bázisra. Az elhunyt turistákat lehozzák a hegyekből, amint az időjárási körülmények engedik.


TASR/para