Trágyát szórtak szét a gazdák a minisztérium és az Agrárkifizető Ügynökség épülete előtt (VIDEÓ)

2019. február 22. - 09:47 | Belföld

Pénteken is folytatódott a gazdatüntetés Pozsonyban.

Trágyát szórtak szét a gazdák a minisztérium és az Agrárkifizető Ügynökség épülete előtt (VIDEÓ)
Fotók: TASR - további képekért kattints!

A tüntető gazdák pénteken trágyát szórtak szét a az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) pozsonyi épülete előtt, ezzel jelezve elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, hogy a PPA nem hagyta jóvá számukra a 2016-os és 2017-es dotációkat, holott a bíróság az ő javukra döntött.

František Oravec, a tüntetés egyik szervezője az akciót követően elmondta, a PPA ennyire tiszteli a bíróság döntését:

Az aktivista hozzátette: egy vagy két sztrájkkal nem érhetők el változások a mezőgazdaságban, ezért folytatni fogják a nyomásgyakorlást.

Oravec bejelentette, hogy csütörtökön rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter ellen. Ezen kívül a gazdák is tettek tömeges feljelentést a Főügyészségen.

„A földművelésügyi minisztérium nem védi a kis gazdákat. El vagyunk nyomva, az agrártárca pedig nem tisztel bennünket. A minisztérium épülete elé abból a dán trágyából is teszünk, amely hosszú ideje szennyezi a talajvizet a Csallóközben“ – jelentette ki pénteken az egyik tüntető gazda, Patrik Magdoško.

Az elégedetlen gazdák egy csoportja csütörtökön blokkolta a forgalmat Pozsonyban, az Sznf híd irányában. A tüntetés folytatásáról a gazdák sztrájbizottsága dönt pénteken.

Az elégedetlen kis és közepes gazdálkodók, erdészek és földmérők kedden mezőgazdasági gépeiken vonultak be Pozsonyba, hogy tárgyaljanak a mezőgazdaság területén jelentkező problémákról, és előterjesszék a követeléseiket. Szerdán a kormány tagjaival találkoztak, de mivel a tárgyalás kimenetelével nem voltak megelégedve, éles sztrájkba kezdtek. Matečná miniszter asszony szerdán kijelentette: a tüntetés szervezői közül többen gazdáknak adják ki magukat, de valójában nem azok, mivel egyetlen négyzetméternyi termőföldet sem birtokolnak.

„Ki kell jelentenem: nem értek egyet azzal, hogy olyan embereket legitimáljunk, akik gyilkossággal fenyegetőztek, illetve robbanószerkezeteket rendeltek mások kárára. Ezek az emberek nem a gazdákért jöttek tüntetni, hanem a saját személyes céljaikért és bizonyos tények elfedése végett” – figyelmeztetett.


(SME/DenníkN/TASR/para)