Traktorral vonszolta végig az utcán a kóbor kutyát, de bűncselekményről szó sincs

Az eset még tavaly júliusban történt az érsekújvári járásbeli Podhájska községben, és a sajtó, valamint a Sloboda zvierat állatvédő szervezet is az elejétől fogva figyelemmel kísérte. Most megszületett a döntés arról, hogy nem történt bűncselekmény.

Traktorral vonszolta végig az utcán a kóbor kutyát, de bűncselekményről szó sincs
Fotó: SME

Tavaly júliusban a helyi községi hivatal egyik alkalmazottja egy traktor hátuljához kötötte hozzá a kóbor ebet, majd végigvonszolta szegény állatot a forró úttesten. A kutya több helyen az aszfaltnak csapódott, megsérült a feje és több helyen lehorzsolódott a bőre. Végül néhány száz méterrel odébb egy bokor mellett hagyta.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben, az érsekújvári járási rendőrség vizsgálótisztje azonban december közepén megszüntette az eljárást. Renáta Čuháková rendőri szóvivő a rendőrnő döntésének indoklásáról annyit mondott, hogy az nem bűncselekmény, legfeljebb szabálysértés, amellyel közigazgatási eljárás keretén belül foglalkozhat a járási hivatal.

A Sloboda zvierat volt az, amely gondoskodott az ebről, indítványozta a büntetőeljárást, fotókat gyűjtött és még egy szemtanú kihallgatását is biztosította. A tanú azt állította, hogy amikor meglátta, hogyan vonszolja maga után a traktorista a kutyát, blokkolta az útját a saját kocsijával.

Hiába mindez, az eljárás első alkalommal már augusztusban leállította a vizsgálótiszt, a szervezet azonban panaszt nyújtott be, az ügyészség pedig októberben eltörölte a rendőrnő döntését, mivel meglátásuk szerint a vizsgálótiszt nem végezte el rendesen a munkáját.

Az egész eljárás tehát újrakezdődött, de a nő ugyanarra jutott: hogy a kár, ami a kutya vonszolásával keletkezett, jelentéktelen.

A Sloboda zvierat-ot meglepte a döntés, és abszurdnak tartják azt. "Megdöbbentő, hogy egy állat ennyire egyértelműen szándékos bántásakor az állam tetszhalottként viselkedik, és nem érvényesíti a jogi lehetőségeket" - jegyezte meg a szervezet vezetője, Pavla Dugovičová.

Podhájska polgármestere, Vladimír Bakoš nem kívánta kommentálni a történteket, az eset után viszont még annyit közölte az interneten, hogy a dolgozójuk nem volt tisztában tette következményeivel. "Ebéd után egy kerítéshez kötözve talált rá a kutyára. Eloldozta, de mivel agresszív volt, és félt őt berakni a traktor utánfutójába, ebből kifolyólag pedig - hogy ne harapja meg - a pótkocsihoz kötötte" - mondta, hozzátéve, hogy a dolgozó elmondása szerint a kutya sérüléseit a forró aszfalt okozta.

Az Állategészségügyi Felügyelet ezt az állítást megcáfolta, a kutya sérülései ugyanis egyértelműen úgy keletkeztek, hogy durva felületen vonszolták végig nagy erővel.

(SME)