Transparency International: Kiderült, melyik megyei önkormányzat a legnyitottabb az emberekkel szemben

2022. május 16. - 16:46 | Belföld

Újfent a Trencsén megyei lett a leginkább transzparens önkormányzat, míg a Nyitrai a legrosszabb a nyitottság és az információhoz való hozzáférés szempontjából – derül ki a Transparency International Slovensko (TIS) által felállított rangsorból.

Transparency International: Kiderült, melyik megyei önkormányzat a legnyitottabb az emberekkel szemben
Fotó: TASR

A TIS 135 indikátor által mérte le az egyes önkormányzatok transzparens képességét. Felmérte többek közt, hogy a megyék hogyan gazdálkodnak a pénzzel, hogyan állnak hozzá az ingatlanjaik eladásával és bérbeadásával kapcsolatos információk közzétételéhez vagy a támogatások újraelosztásához. Megfigyelték továbbá a közlekedési és perszonális politikát, a megyei önkormányzatok vállalkozásait és szervezeteit, valamint azt is, hogy a nyilvánosság milyen mértékben vesz részt a döntéshozatalokban. A ranglétra felállításánál figyelembe vettek több tucatnyi forrást, kezdve a weboldalaktól egészen a hivataloknak küldött kérdőívekig.

Az átláthatóság az összes megyében növekedett. Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt két évben a megyei vállalatokról és szervezetekről történő tájékoztatási mód javult leginkább.

Trencsén megye 80 százalékot szerzett, így harmadszor végzett az élen. A második Kassa megye lett 77 százalékkal, míg a harmadik Besztercebánya megye 75 százalékkal. Őket követi a sorban Eperjes, Pozsony, Zsolna és Nagyszombat megye, a sort pedig Nyitra megye zárja 58 százalékkal. A TIS szerint utóbbi több mutatóban is átlag alatti eredményt ért el.

A ranglétra emellett problémás területekre is rámutat. Öt megye például még mindig nem tesz közzé információkat az ingatlanok eladására és bérlésére kiírt nyilvános pályázatok eredményéről. Az sem változott, hogy csak három megyében állítottak fel a megválasztott képviselők etikai szabályokat. A TIS felhívja rá a figyelmet, hogy továbbra is csak három megyei önkormányzat vesz fel alkalmazottat jegyzői posztra kizárólag kiválasztási eljárással, ezek jegyzőkönyvét a megyék fele nem teszi közzé.

A TIS rámutat, hogy a ranglétra nem a korrupció mértékét méri, hanem a publikálás nyitottságát és minőségét, valamint a szabályok felállítását. A magasabb nyitottság tehát nem jelent feltétlenül alacsonyabb korrupciót.


TASR/para