A Transpetrol megerősítette, hogy leállt az orosz kőolajszállítás Szlovákiába

2022. augusztus 9. - 17:09 | Belföld

Jelenleg nem érkezik orosz kőolaj Szlovákiába - erősítette meg a TASR-nek a Transpetrol.

A Transpetrol megerősítette, hogy leállt az orosz kőolajszállítás Szlovákiába
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A szlovák kőolajszállító közlése szerint az Ukrtransznafta állította le a szállítást a Barátság kőolajvezetéken.

„Megerősíthetjük, hogy az orosz Transznyeft által fizetett ukrajnai tranzitdíjat visszautalta a bank a cégnek. Emiatt az ukrán Ukrtransznafta leállította a kőolajszállítást, így a Barátság kőolajvezetéken Szlovákia területén keresztül szünetel a szállítás”

– közölte Linda Vaškovičová, a Transpetrol vezérigazgatójának irodavezetője.

Hozzátette, hogy a gazdasági minisztérium dolgozik a helyzet megoldásán. Anton Molnár, a Slovnaft szóvivőjének közlése szerint az olajfinomító a Transpetrollal és a gazdasági minisztériummal együttműködve a rendszerben található tartalékokat dolgozza fel.

„A Slovnaft és a MOL felvette a kapcsolatot az orosz és az ukrán féllel is annak érdekében, hogy a MOL, illetve a Slovnaft fizethesse ki a tranzitdíjat, ezáltal helyreállhatna a szállítás. Várjuk a választ. Ha mindkét fél részéről pozitív lesz a fogadtatás, néhány napon belül helyreállhat a szállítás”

– jelentette ki Molnár. A leállítás a Barátság kőolajvezeték déli, ukrajnai ágát, tehát Szlovákiát, Magyarországot és Csehországot érinti. Oroszország ezen napi 250 ezer hordó (1 hordó 159 liter) kőolajat szállított, elsősorban a magyar MOL-nak, illetve a Slovnaftnak, valamint a PKN Orlen társasághoz tartozó Unipetrolnak. A Lengyelországba és Németországba történő szállítás Fehéroroszország területén keresztül továbbra is működik. A kőolaj-finomító jelenleg zavartalanul működik és biztosítva van a piac ellátása.

TASR