Trianon 100: Dunaszerdahelyről motorokkal és autókkal dübörögtek Párkányig

2020. június 5. - 17:37 | Régió

Az Új Egység Mozgalom által szervezett akció során 100 kilométert tettek meg a dunaszerdahelyi Szent István térről induló motorosok és autósok Párkányig, ezzel emlékezve a trianoni békeszerződés nyomán elcsatolt területeken rekedt magyarok gyászáról.

Trianon 100: Dunaszerdahelyről motorokkal és autókkal dübörögtek Párkányig
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Az eseményt a mozgalom nevében Mikóczy Zoltán nyitotta meg, aki kitért az ilyenkor esedékes megemlékezések örökös jelmondatára, miszerint "magyar az, akinek fáj Trianon". "Ennek a fájdalmunknak, elégedetlenségünknek szeretnénk békés jelét mutatni, meg szeretnénk változtatni ezt a gyalázatos állapotot" - húzta alá.

Az egyik szervező,Végh Tamás arra emlékeztetett, hogy "150 év török hódoltság után is volt feltámadás, mert felébredt a magyar virtus és őseink közösségeiket hittel építették." "Nemcsak ezen a gyászos napon kell megemlékeznünk és ennek szellemében élnünk, hanem az év többi napján is arra kell készülnünk, hogy a történelem legnagyobb igazságtalanságait egy napon majd kiküszöböljük" - tette hozzá.

Kis késéssel, de megjelent az eseményen Hájos Zoltán polgármester is, aki beszámolt arról, hogy néhány száz méterre a Szent István tértől, a Sárga kastély előtt került sor az Összetartozás emlékművének alapkőletételére, ahol időkapszulát is elhelyeztek, benne néhány levéllel, a várhatóan augusztus 20-ra elkészülő emlékmű tervével, valamint az aznap megjelent újságokkal. "Kísérje ezt az utat szerencsés lelkület, összefogás, a nemzeti együvé tartozás szelleme" - üzente azoknak, akik délután útra keltek.

A Trianon-évforduló kapcsán rendezett megemlékezések este a Trianon-kopjafánál zárultak, ahol a Pázmaneum Polgári Társulás hagyományos gyertyagyújtására került sor, és Hájos Zoltán mellett beszédet mondott A. Szabó László alpolgármester is.

(parameter)

Címkék: Trianon, Dunaszerdahely