Trinidad és Tobagó-i diplomatát választottak az ENSZ-közgyűlés élére

2023. június 1. - 21:55 | Külföld

Dennis Francist, Trinidad és Tobago ENSZ-nagykövetét választották meg csütörtökön az ENSZ-közgyűlés 78. elnökévé.

Trinidad és Tobagó-i diplomatát választottak az ENSZ-közgyűlés élére
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Ez az első alkalom, hogy a szigetország jelöltjét választották meg a testület elnökének. Francis 2023 szeptemberében fogja letenni hivatali esküjét az ENSZ Közgyűlése 78. ülésszakának kezdetén - írta a The Guardian című lap.

Az ENSZ honlapja szerint Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének jelenlegi elnöke a Twitter-oldalán gratulált az utódja megválasztásához.

"Terjedelmes tapasztalatával és egy fejlődő kis szigetországból eredő egyedülálló látásmódjával, biztos vagyok, hogy az ENSZ Közgyűlése hozzáértő kezekbe kerül"

- hangsúlyozta a csaknem 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkező magyar diplomata, akit António Guterres ENSZ-főtitkár azzal méltatott, hogy "hiányozni fog neki a tanácsa és útmutatása".

A szintén karrierdiplomata Francis 2021 szeptemberében vállalta el a hazája ENSZ-nagyköveti tisztségét, korábban különböző genfi, párizsi, illetve bécsi székhelyű ENSZ-ügynökségeknél képviselte Trinidad és Tobagót.

Francis közölte, hogy elnöksége mottója "a béke, a virágzás, fejlődés és fenntarthatóság" lesz mondván, hogy "ezek alkotják a nemzetközi közösség négy fő célkitűzését" ebben a válságos időben.

Hozzátette, hogy az oktatásra "a nagy felszabadítóként" tekint, amely "feljebb viszi az embereket a társadalmi létrán és eközben erősíti a társadalmakat".

(MTI)

Címkék: ENSZ-közgyűlés