Trnka továbbra is gyanúsított marad, elutasították a fellebbezését

2020. június 12. - 12:46 | Belföld

Dobroslav Trnka volt főügyügyészt továbbra is hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják a Gorilla-ügyben.

Trnka továbbra is gyanúsított marad, elutasították a fellebbezését
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

A Legfőbb Ügyészséghez benyújtott rendkívüli jogorvoslati kérelmét elutasították - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Trnkát azért gyanúsítják hatalommal való visszaéléssel, mert nem adta át a rendőrségnek a Gorilla-ügy hangfelvételét, mely vélhetően évekig az ő széfjében volt, ahogy arra utalnak a közte és Marian Kočner közt lezajlott, rögzített telefonbeszélgetés során.

A másik ügy, ami miatt ezzel gyanúsítják, hogy az irodájában Marian Kočner segítségével felszerelt videokamerával rögzítették például a Ján Počiatekkel, a Smer akkori pénzügyminiszterével folytatott beszélgetését, miközben a miniszter segítséget kért tőla az állam számára kínos Lemikon-ügyben. A NAKA idén januárban le is tartóztatta emiatt, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének javaslatára azonban elengedték.

Trnka ellen fegyelmi eljárás is folyamatban van a Legfőbb Ügyészségen, mely ügyben június 2-án zajlott az első tárgyalás, amelyet június 23-ára napoltak el. Jaromír Čižnár főügyész tavaly októberben ideiglenesen felfüggesztette Trnka ügyészi funkcióját.

(TASR)