Trnka-ügy: Pellegrini a rendőrök függetlenségét bizonygatja, mások szerint viszont akkor börtönben kéne ülnie

Politikusok, pártok és civilek is reagáltak arra, hogy a NAKA köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel gyanúsította meg Dobroslav Trnkát, amiért 2007 és 2014 között rejtegette a Marian Kočnertől kapott Gorilla-hanganyagot.

Trnka-ügy: Pellegrini a rendőrök függetlenségét bizonygatja, mások szerint viszont akkor börtönben kéne ülnie
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

Peter Pellegrini miniszterelnök üdvözli a cselekményt, és hangsúlyozta, hogy minden ehhez hasonló ügyet kellően ki kell vizsgálni. Hozzátette, a nyilvánosságra került felvételek és információk alapján már sokan várták, hogy ez megtörténjen. "Ez a lépés is annak a jele, hogy a rendőrségnek szabad a keze, és senki nem bújhat ki a törvényi felelőssége alól" - vélekedett.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót! (Zastavme korupciu) kezdeményezés vezetője szerint a rendőrségnek már rég meg kellett volna gyanúsítania Dobroslav Trnkát. Nyugtalanítja, hogy a rendőrség kezében már több mint egy éve ott vannak a bizonyítékok, melyek alapján csak most történt meg a hivatalos gyanúsítás. Úgy látja egyúttal, hogy ha a média nem közli le a felvételeket, akkor a nyomozó nem is cselekedett volna. Különösnek találja viszont azt, hogy Trnka szabadlábon védekezhet, holott megalapozott volna annak veszélye, hogy bizonyos tanúkat befolyásolhat.

Denisa Saková (Smer) belügyminiszter szerint ugyanakkor éppen annyi időt fordítottak erre a rendőrök, amennyit kellett, hogy elegendő bizonyítékkal rendelkezzenek a gyanúsításkor, amit majd a bíróság elé terjeszthetnek. Emlékeztetett, hogy az országos rendőrkapitánnyal együtt kb. egy hónappal ezelőtt számoltak be a belbiztonsági parlamenti bizottság ülésén az ügy állásáról, és most itt az eredménye.

A Híd párt álláspontja, hogy amennyiben beigazolódik, hogy Dobroslav Trnka bűnözőket védett, mielőbb meg kell büntetni, hasonlóan más, kudarcot valló bírókhoz, ügyészekhez, rendőrökhöz. Magdeme Klára szóvivő szerint rendkívül súlyosak azok az információk, melyek már eddig is felszínre kerültek vele kapcsolatban.

Pfundtner Edit (Híd) igazságügyi államtitkár tulajdonképpen Pellegrini nézetét osztja - úgy látja, hogy a hivatalos gyanúsítás annak bizonyítéka, hogy a rendőrségnek cselekednie kell és cselekszik is. "Örülnék, ha a büntetőjogi szervek gyorsabban lépnének, de elsődleges, hogy az ilyen súlyos ügyekben kellően előkészítsék a vádat alátámasztó anyagokat, nehogy végül olyan ítélet szülessen, hogy a cselekmény nem történt meg" - fogalmazott.

Igor Matovič (OĽaNO) szerint ez a gyanúsítás elégtételt jelenthet az egyszerű, tisztességes emberek számára, egyúttal figyelmeztetést a maffia számára, amelyet a Smer éveken keresztül védett. Ugyanakkor szerinte az is elképzelhető, hogy a NAKA fokozott tevékenysége a választásokkal függ össze.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) szintén helyesli a gyanúsítást, ugyanakkor szerinte a büntetőjogi szerveknek Jaromír Čižnárt is ki kellene vizsgálniuk, mivel Trnka állítólag a jelenlétében indított el egy részletet a Gorilla-hangfelvételből, és ő ennek ellenére nem cselekedett kerületi ügyészként.

Veronika Remišová (Za ľudí) úgy látja, Dobroslav Trnkával összefüggésben sokkal több ügyben merül fel a gyanú, éppen ezért sokkal intenzívebben kellene cselekedni vele szemben, mivel az általa főügyészként okozott kár mértéke csak növekedni fog. Egyszersmind hozzátette, indokolt lehetne Trnka vizsgálati fogságba helyezése, mivel hosszabb távon befolyásolhatja vagy akadályozhatja a nyomozást, ha szabadlábon marad.

Boris Kollár (Sme rodina) annak örvend, hogy csaknem két évvel Ján Kuciak meggyilkolása után végre elérkezett az igazság ideje.

Michal Truban (PS) a Facebookon úgy reagált, hogy akinek az igazságért kellett volna harcolnia, maga akadályozta annak kiderítését. Hozzátette, amint bekerülnek a parlamentbe, javasolni fogják a főügyész kiválasztása szabályainak megváltoztatását, hogy az sokkal átláthatóbb legyen, és sokkal szélesebb körből választhassanak főügyészt Čiźnár után.

(TASR/parameter)