Trópusi kullancs bukkant fel Szlovákiában – sokkal szívósabb, mint a többi élősködő

2018. június 1. - 20:17 | Belföld

A globális felmelegedés és az egyre több külföldi utazás miatt ezidáig ismeretlen betegség tűnt fel Szlovákiában, amelyeket trópusi kullancsok terjesztenek.

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) figyelmeztetett egy esetre, amely szerint Rhipicephalus sanguineus fajcsoportba tartozó kullancsokat találtak egy pozsonyi lakásban. Ez az élősködő általában a Földközi-tenger térségén, a Közel-Keleten, Afrikában vagy Amerikában fordul elő.

Markéta Derdáková, az akadémia munkatársa szerint ezek az élősködők a nálunk is előforduló kullancsokkal szemben képesek életben maradni a lakásokban is. A Rhipicephalus sanguineus fő célpontja a kutya, de ugyanúgy az emberbe is belefúrhatja magát – ezzel olyan megbetegedést okozva, amely mediterrán lázzal járhat.

Ennek a kullancsnak az elszaporodására múlt év őszén figyeltek fel a szakemberek Pozsonyban. „Nagy számban találtunk kullancsot a lakásban, mindenféle stádiumban. Ez azt jelenti, hogy ott szaporodtak. A fertőtlenítést követően idén márciusban újfent megjelent egy ilyen kullancs“ – mondta Derdáková.

A zoológusokat a lakásban élő család figyelmeztette az élősködőkre. Voltak ugyan kutyáik, ám nem utaztak külföldre. Az elemzések megállapították, hogy a kullancsok Franciaországból vagy Spanyolországból származhattak.

Ezt megelőzően a 60-as és a 80-as években észlelték ezeknek a kullancsoknak a felbukkanását Szlovákiában. A szakértő szerint nem kell attól tartani, hogy a trópusi kullancs jelentősen elszaporodna Szlovákiában.

SME/para