Trošková több mint négyszázszor telefonálhatott Vadalával, amíg Ficóéknál dolgozott!

2019. március 31. - 19:49 | Belföld

A Sme napilap úgy tudja, az olasz rendőrség több száz telefonhívásról tud, amelyek a kétes hírű olasz vállalkozó, Antonino Vadala és Mária Trošková, Robert Fico korábbi tanácsadója közt valósultak meg.

Trošková több mint négyszázszor telefonálhatott Vadalával, amíg Ficóéknál dolgozott!
Fotó: Youtube/TASR/Aktuality.sk

Több mint négyszáz telefonhívásról lehet szó, amelyet Trošková Vadalával folytatott, amíg a Smer képviselője, Viliam Jasaň asszisztense, illetve Robert Fico tanácsadója volt – írja a Sme az olasz RAI televízióra hivatkozva.

A RAI szombati műsorában erről egy olasz oknyomozó újságíró, Maria Grazia Mazzola beszélt. Mint elmondta, a telefonbeszélgetésekről szóló információk a velencei ügyészség nyomozati irataiból származnak, az oknyomozó újságíró állítását pedig megerősítette Bruno Cherchi velencei ügyész is.

Vadala szlovákiai telefonszámát 2014. október 12. és 2015. december 22. között hallgatták le a hatóságok, ebben az időszakban pedig egészen pontosan 452 telefonbeszélgetést rögzítettek, amelyek Vadala és Trošková közt zajlottak. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy miről beszélhettek.

A beépített titkosügynök jelentése alapján Vadala úgy nyilatkozott, hogy több mint egymillió eurót fizetett különböző tisztségviselőknek az állami hivatalokban, például a rendőrségen, a vámügyön és a titkosszolgálatnál. Egy állandó fizetési listát is említett, amelyen rajta van a Szlovák Titkosszolgálat akkori vezetője is. Ebben az időszakban a Sme szerint a Fico által kinevezett Ján Valko volt a titkosszolgálat vezetője.

Az oknyomozó újságíró szerint a Szlovák Titkosszolgálat vezetője információkat továbbíthatott Vadalának azzal kapcsolatban, hogy az olasz hatóságok milyen üzeneteket továbbítottak a szlovákiai kollégáiknak vele kapcsolatban.

Ján Valko azonban vasárnap cáfolta, hogy valaha is kapcsolatban állt volna Vadalával, azt pedig, hogy információkat továbbított neki, egyenesen abszurdnak nevezte. Az egykori SIS-egynök kijelentette, állításait igazolni is tudja bizonyítékokkal. Valko hozzátette, az információt átvizsgáltatja, és nem zárja ki a további jogi lépéseket sem.

Cherchi beszélt arról is, hogy Vadalának saját elmondása szerint különleges kapcsolata volt az akkori belügyminisztériummal és annak vezetőjével, Robert Kaliňákkal. A lap olasz nyomozókra hivatkozva megemlítette, hogy Vadala az olasz rendőrség beépített ügynökének elmondta: élénk kapcsolatban volt Szlovákia több magas rangú tisztviselőjével.

Antonino Vadalát egy európai elfogatóparancs alapján május 15-én szállították Szlovákiából Olaszországba. A vállalkozó szlovákiai tevékenységéről és kapcsolatairól meggyilkolása előtt Ján Kuciak oknyomozó újságíró is írt.

Korábban Robert Fico exkormányfő egykori asszisztense után is nyomozott a rendőrség Vadaláék cége kapcsán. A Trend hetilap szerint az AV-Real társaság – amely korábban Vadaláé volt – számlájával Antonino Vadala és Mária Trošková rendelkezett.


(Sme/TASR)