Truban feljelentést tett Mazurek ellen amiatt, amit róla és a romákról mondott

2020. február 17. - 21:11 | Belföld

Michal Truban, a parlamenten kívüli PS-Spolu koalíció elnöke hétfőn feljelentést tett az ügyészségen az ĽSNS-es Milan Mazurek ellen a kijelentései miatt.

Truban feljelentést tett Mazurek ellen amiatt, amit róla és a romákról mondott
Fotó: Cséfalvay Á. András

Róla azt mondta, hogy kábítószer-kereskedő, és hogy pénzt ajánlott a „telepieknek” azért, hogy részt vegyenek a tüntetéseken. Truban ezt egyértelműen visszautasítja. Mazurek többször becsmérlően beszélt a romákról is.

A videóban Mazurek Trubanról azt mondja, hogy drogdíler és kábítószerfüggő. Azt is állítja, hogy az egyik roma telep vajdájának 15 eurót ajánlott fel minden roma után, aki rész vesz az ĽSNS elleni tüntetésen. A feljelentés szerint a videó február 7-én készült Dobšinán.

Truban szerint Mazurek túllépte a kritika és a legitim politikai küzdelem határait. Szerinte kijelentéseivel elkövette a rágalmazás bűncselekményét.

Truban Nemzet- és fajgyalázás gyanúja miatt tett feljelentést az ügyészségen. Rámutatott, hogy Mazurek parazitának és antiszociális elemeknek nevezte a romákat a videóban.

A rádióban tett kijelentései miatt egyszer már elítélték rágalmazás miatt Mazureket. A romákat akkor is antiszociálisnak nevezte. A Legfelsőbb Bíróság 10 ezer eurós pénzbírságot szabott ki rá.


TASR