Trump 143 embernek, köztük a volt főtanácsadójának adott kegyelmet, saját magának viszont nem

2021. január 20. - 09:47 | Külföld

Az utolsó órákban Donald Trump 143 embert részesített elnöki kegyelemben – írta meg a 444.hu.

Trump 143 embernek, köztük a volt főtanácsadójának adott kegyelmet, saját magának viszont nem
Steve Bannon – fotó: AP

Egyikük Steve Bannon, Donald Trump volt főtanácsadója, aki ellen pénzügyi csalás miatt emeltek vádat. Bannon 2018-ban egy nonprofit szervezetet hozott létre az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeinek finanszírozására. Az összeget egy bankszámlára gyűjtötte, és annak egy részét, mintegy 350 ezer dollárt luxuséletmódjára költötte.

Trump kegyelmet adott Kwame Kilpatrick volt demokrata politikusnak, Detroit egykori polgármesterének, aki 28 éves börtönbüntetését töltötte korrupció miatt.

Még el sem ítélték, mégis kegyelmet kapott Lil Wayne rapper, civilben Dwayne Carter Jr, akit egy engedély nélkül tartott pisztoly miatt vádoltak meg vagy a piti drogügy miatt életfogytiglanira ítélt Chris Young nevű férfi is, aki miatt Kim Kardashian személyesen lobbizott Trumpnál a Fehér Házban. Ez volt talán az az ügy, amiben a legtöbben próbálták rávenni Trumpot a döntésre, Young ítéletével ugyanis még az azt meghozni kénytelen bíró sem értett egyet. A férfit ugyanis egy kis adag crack megvásárlása miatt zárták volna be életfogytig, mivel ez volt a harmadik drogügye.

A legtöbben mégis arra voltak kíváncsiak, Trump végül ad-e előzetes kegyelmet saját magának és a családtagjainak, megakadályozva ezzel, hogy később eljárást indítsanak ellenük. Erről végül állítólag Pat Cipollone, a Fehér Ház jogásza beszélte le, mondván, hogy ez előzetes beismerésnek hatna. Trump vagy a családtagjai ellen jelenleg ugyanis nem folyik vizsgálat és nem vádolják őket szövetségi bűncselekménnyel.

Nem kapott viszont elnöki kegyelmet a Wikileaks portál alapítója, Julian Assange-nek vagy a szivárogtató Edward Snowdennek sem.

A Fehér Ház által közzétett teljes lista itt érhető el.

444.hu/para