Trump arra biztatja Nagy-Britanniát, hagyja ott a tárgyalásokat, ha nem kapja meg Brüsszeltől, amit akar

Donald Trump amerikai elnök szerint Nagy-Britanniának nem szabad kifizetnie az Európai Unióból való kilépés 39 milliárd fontos (mintegy 45 milliárd euró) számláját, és ott kell hagynia a tárgyalásokat, ha Brüsszel nem adja meg neki, amit kér.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak hétfőn kezdődő londoni látogatása előtt adott interjújában Trump azt mondta, hogy a következő brit vezetőnek a Brexit élharcosát, Nigel Farage-t kellene kineveznie az unióval való tárgyalások lefolytatására.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy Nagy-Britanniának még az idén távoznia kell az EU-ból. "Véghez kell vinniük - mondta. - Le kell zárniuk a megállapodást." "Ha pedig nem kapják meg, amit akarnak, én felállnék" a tárgyalóasztaltól. "Ha nem sikerül fair megállapodást elérniük, hagyják ott az egészet" - tette hozzá.

Trump megismételte, hogy a távozó Theresa May miniszterelnök posztjára pályázók közül azokat a jelölteket támogatja, akik leszögezték, hogy megállapodással vagy anélkül, de Nagy-Britanniának az október 31-i határidőig ki kell lépnie az unióból.

Közéjük tartozik Boris Johnson volt külügyminiszter - akiről Trump dicsérően szólt már pénteken is a The Sun című brit lapnak nyilatkozva -, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Sajid Javid belügyminiszter.

Trump megjegyezte, hogy hiba volt a konzervatívoktól nem bevonni a Brüsszellel folytatott tárgyalásokba Farage-t, a Brexit Párt vezetőjét a májusi európai parlamenti választásokon aratott sikere után. "Én nagyra tartom Nigelt. Sok mindent adhat, ő egy nagyon okos ember" - mondta az amerikai elnök. "Nem fogják persze bevonni, pedig gondolják csak el, milyen jól tennék. Csak nem jöttek még rá" - fejtegette.

Trump arról is beszélt a lapnak - nyilván a brit Munkáspárt esetleges előretörésére utalva -, hogy ki kellene ismernie Jeremy Corbint, az ellenzék veterán szocialista vezérét, mielőtt felhatalmazást ad az amerikai hírszerző szerveknek, hogy megosszák legérzékenyebb titkaikat egy keményvonalas baloldali kormánnyal.

A republikánus amerikai elnök végül arra figyelmeztette a brit minisztereket, óvatosan kell eljárniuk, hogy ne hiúsítsák meg Washington és London hírszerzési együttműködését azzal, hogy bevonják a kínai Huawei távközlési céget Nagy-Britannia új 5G-s mobiltelefonos hálózatának kiépítésébe.


MTI