Trump bejelentette, elmarad a tervezett randi, nem óhajt találkozni Kim Dzsong Unnal

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy elmarad a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója. 

Trump bejelentette, elmarad a tervezett randi, nem óhajt találkozni Kim Dzsong Unnal
-illusztráció- (Fotó: AP)

Döntését az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben jelentette be, amelyet a Fehér Ház hozott nyilvánosságra csütörtökön. Indoklásában Donald Trump arra a "borzasztó dühre és nyílt ellenségességre" hivatkozik, amely szerinte az észak-koreai vezető legutóbbi nyilatkozatából kitűnik. Ezért - olvasható a levélben - "nem megfelelő" az időpont a hosszú ideje tervezett találkozó megtartására, amelynek egyik fő témája az észak-koreai kommunista rezsim nukleáris programjának felszámolása lett volna.

Trump mostani döntésével az már biztos, hogy egyhamar nem lesz északi-amerikai csúcstalálkozó. De talán esély nyílik arra a hosszadalmas diplomáciai egyeztetésre, amely idővel elvezethet egy mindkét fél számára elfogadható megállapodáshoz. Vagy nem, mert egyik oldalon a kiszámíthatatlanságát most ismét bizonyító Trump, a másik oldalon a legalább ennyire kiismerhetetlen Kim áll – írja a 444.

444/mti/para