Trump lepacsizott az új szlovák nagykövettel

Donald J. Trump amerikai elnök hétfőn Washingtonban, a Fehér Házban fogadta Ivan Korčokot, az Amerikai Egyesült Államok új szlovák nagykövetét. Erről kedden tájékoztatott a Facebookon a szlovák külügyi tárca.

Trump lepacsizott az új szlovák nagykövettel
Ivan Korčok feleségével a Fehér Házban, Donald J. Trump társaságában (Forrás: Facebook)

Korčok átadta az amerikai elnöknek a megbízólevelét, és ezzel a Szlovák Köztársaság hetedik rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé vált az Egyesült Államokban.

Elmondása szerint az Egyesült Államokban Szlovákia külpolitikai, biztonsági és gazdasági érdekeit akarja érvényesíteni, valamint több területen is bővíteni szeretné a két ország együttműködését.

„Szlovákia követeként törekedni fogok az együttműködés előmozdítására a politikai és szakmai konzultáció, valamint a kereskedelmi és befektetői kapcsolatok erősítése, illetve a kulturális projektek támogatása révén” – mondta Korčok. Az új nagykövet jó viszonyt akar ápolni azokkal a honfitársaival is, akik „már több mint egy évszázada hozzájárulnak az amerikai társadalom fejlődéséhez”.

Ivan Korčok Amerikába távozása előtt a külügyminisztérium államtitkára volt. Az Egyesült Államok nagyköveteként Peter Kmecet váltotta, aki 2012 óta töltötte be a funkciót.

(TASR)