Trump megint szembemegy mindenkivel, Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán  Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Trump megint szembemegy mindenkivel, Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának
Donald Trump (Fotó: AP/TASR)

"Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosaként" - mondta Trump. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is "mélyen elkötelezett" a közel-keleti béke megteremtése mellett. Fogadkozott, hogy minden tőle telhetőt megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. Hangsúlyozta azt is, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható.

Az amerikai elnök fehér házi beszédében elismerte, hogy bejelentése után "természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek".

"Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül - ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket - elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez" - hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás - a judaizmus, a kereszténység és az iszlám - szent helyének kell maradnia.

Trump arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe. Ez - mint mondta - "a realitás tudomásul vétele". Felszólított a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.

"Ma végül elismerjük azt, ami kézenfekvő, azt, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa" - mondta Trump.

Az elnök beszédében többször hangsúlyozta: már régóta esedékes volt, hogy Washington elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosának, oda költöztesse a nagykövetségét, és több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg az erre vonatkozó döntést.

"Én megteszem" - mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított fel, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat.

Donald Trump bejelentése nem volt váratlan: már előző nap tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről több arab ország vezetőjét, és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte Trump döntését, amelyet szerint tartalmaznia kell a palesztinokkal kötendő  békemegállapodásnak is. "Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt"- vélekedett az izraeli miniszterelnök, aki szerint "nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként".     

Reuven Rivlin izraeli államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnök bejelentését, és köszönetet mondott Trumpnak. "A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok" - tette hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte Trump döntését, amely szerinte egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről.

Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem "a palesztin állam örök fővárosa". A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását - jelentette ki Száeb Erakat, a PFSZ főtitkára. Donald Trump döntésével egyúttal az Egyesült Államok is elvesztette a hitelét, hogy szerepet játszhasson bármilyen békefolyamatban - tette hozzá. A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Iszmáil Haníje közleményében ugyancsak elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit.

António Guterres ENSZ-főtitkár leszögezte: csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet határozni Jeruzsálem státuszáról.

"Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz" - mondta Guterres.

Emmanuel Macron francia államfő sajnálatosnak nevezte Trump döntését. "Ez sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal" - mondta Algírban a francia elnök. Jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy "minden áron kerüljék el az erőszakot" és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

A kairói külügyminisztérium közleményében leszögezte, hogy Egyiptom elutasítja Trump döntését, és azzal, hogy ő elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter közölte, hogy országa aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump döntését, amely szerinte felelőtlen. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Irán "határozottan elítéli" az Egyesült Államok döntését - közölte a teheráni külügyminisztérium, amely szerint Washington lépése nemzetközi határozatokat sért. Ali Homeni ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a nap folyamán azt mondta, az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

(MTI)