Trump megmutatta Kimnek a Vadállatot, minden nagyon szép, minden nagyon jó…

Jobbnak bizonyult a Szingapúrban tartott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, mint arra bárki számított - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a két delegáció keddi munkaebédjét követően, hozzátéve, hogy még közös dokumentumot írnak alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Trump megmutatta Kimnek a Vadállatot, minden nagyon szép, minden nagyon jó…
Fotók: TASR/AP - további képekért kattints!

Az ebédet követően a két vezető rövid sétát tett, majd Trump mondott néhány szót a sajtónak. Egyebek között kijelentette, hogy fantasztikus találkozó volt, komoly haladást értek el. 

Az amerikai elnök nem részletezte, hogy milyen jellegű dokumentumot írnak alá.

Donald Trump a séta során megmutatta partnerének egyik járművét, egy Cadillac típusút, amelyet Vadállatnak becéznek. Az amerikai elnök egyik testőre kinyitotta az autó ajtaját, Kim Dzsong Un pedig benézett. Ezt követően a két vezető visszament a Capella szállodába, ahol a történelmi találkozójuk zajlott. 

A szállodánál csupán az amerikai elnök küldöttségének járművei parkolnak, köztük a két elnöki Cadillac.

Trump: nagyon gyorsan megkezdődik az atommentesítés Észak-Koreában

A történelmi jelentőségű szingapúri csúcstalálkozó után Trump és Kim közös dokumentumot írt alá. Az egyelőre ismeretlen tartalmú dokumentumot Trump "meglehetősen átfogónak" nevezte, de mást nem mondott róla. Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta, "a világ jelentős változást fog tapasztalni", ő és Trump úgy döntött, hogy "maguk mögött hagyják a múltat".

Az amerikai elnök még annyit mondott, hogy "nagyon sokszor fog még találkozni" Kimmel, és - mint fogalmazott - teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. Trump "nagyon tehetséges embernek" nevezte Kimet, "aki nagyon szereti a hazáját". Kijelentette, hogy "nagyon különleges kötelék" jött létre közte és Kim között, és az Egyesült Államok kapcsolata Észak-Koreával az eddigiekhez képes nagyon más lesz.

"Ez nagyon erős benyomást tesz az emberekre, nagyon boldogok lesznek, és mi orvosolni fogjuk a világ egy nagyon veszélyes problémáját" - tette hozzá Trump.

Egyikük sem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen eredményeket értek el a csúcstalálkozójukon, a sajtótájékoztatójuk is nagyon szűkszavú volt. Helyszíni jelentések szerint Kim Dzsong Un és kísérete már elhagyta a tárgyalás helyszínét, és visszarepül Phenjanba, de Trump még tartani fog egy sajtótájékoztatót Szingapúrban.

Hírügynökségek már eleve áttörésnek tartják, hogy létrejött az első, és ezért történelminek mondható amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, amely egy diplomáciai folyamatnak csak a kezdetét jelenti. A Reuters szerint ez tartós változást hozhat az északkelet-ázsiai térség biztonsági helyzetében, ugyanúgy, ahogy Richard Nixon néhai amerikai elnök 1972-es pekingi látogatása is átalakuláshoz vezetett Kínában.


Kapcsolódó cikk:

Trump és Kim megegyeztek: nincs több atomfegyver, jön a teljes leszerelés!

Trump mégsem falt hamburgert Kimmel

Kim Dzsong Un a Fehér Házban? Miért is ne...

Kim Dzsong Un még egy nagyobb rakétakísérleti telep lerombolásába is belement!

Íme Donald Trump és Kim Dzsong Un szingapúri közös nyilatkozata – szó szerint


MTI/para