Trump megosztott egy rasszista videót, majd törölte

2020. június 29. - 16:43 | Külföld

Donald Trump amerikai elnök megosztott a Twitter-oldalán vasárnap egy videót, amelyen egyik támogatója "a fehérek hatalmát" élteti kiabálva, majd törölte a megosztást. A Fehér Ház úgy magyarázta a történteket, hogy az elnöknek nem tűnt fel, mi hangzik el a felvételen.

Trump megosztott egy rasszista videót, majd törölte
Fotó: AP

Az AP hírügynökség szerint a videót egy népszámlálási célból nyilvántartott floridai nyugdíjasközösség, a The Villages területén vették fel. Ez egy viszonylag nagy lakóövezet, ahova szinte csak idősebbek költözhetnek. A felvételen Trumpot támogatók és velük szemben, őt ellenzők tüntetése látható. Egy golfautón közlekedő férfi Trump-párti feliratokat és zászlókat mutogat, és azt kiabálja, hogy "fehér hatalom". A Trump-ellenesek pedig szidják az elnök támogatóit, jelszavaik: náci, rasszista.

"Köszönet a The Villages nagyszerű lakosainak" - írta Donald Trump a megosztott videóhoz.

Tim Scott, a washingtoni szenátus egyetlen fekete bőrű republikánus párti tagja így reagált a CNN hírtévé egyik műsorában: "nem kérdés, hogy az elnöknek nem lett volna szabad megosztania a videót. Szerintem nincs rá mentsége, hogy megtette." Sherrilyn Ifill, az NAACP rasszizmusellenes szervezet jogvédő és oktatási alapjának elnöke a CBS tévének azt mondta: nem az a lényeges, hogy az elnök törölte profiljáról a videót, hanem az, hogy kedve támadt megosztani. Elítélte Trumpot Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje is. "A nemzet lelkéért folytatott küzdelem kellős közepén vagyunk, az elnök pedig pártját fogja az egyik oldalnak. De ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy győzni fogunk!" - közölte.

Az elnök nem sokkal később törölte a posztját. A Fehér Ház szóvivője pedig így magyarázta a történteket: "Trump elnök nagy rajongója a The Villages közösségnek, de nem hallotta, mi hangzik el a felvételen. Azt viszont látta, hogy mennyire lelkes sok rajongója." Arra a kérdésre nem válaszolt a Fehér Ház, hogy az elnök elítéli-e a rasszista szavakat - írta az AP.

Az elmúlt hetekben országos tüntetéshullám tört ki az Egyesült Államokban a rendőri túlkapások és a rasszizmus ellen. A megmozdulások kiváltó oka egy 46 éves fekete férfi, George Floyd halála volt. Floyd május 25-én Minneapolisban vesztette életét, miután négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte, és egyikük majdnem 9 percig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt, és az utolsó percekben nem mozdult, és pulzusa sem volt már.


MTI