Trump örül, hogy a brazil elnök a saját fiát kívánja kinevezni washingtoni nagykövetnek

2019. július 31. - 08:29 | Külföld

Donald Trump amerikai elnök örömmel fogadja, ha Jair Bolsonaro brazil elnök a saját fiát, Eduardo Bolsonarót nevezi ki washingtoni nagykövetnek.

Trump örül, hogy a brazil elnök a saját fiát kívánja kinevezni washingtoni nagykövetnek
Fotó: AP

„Szerintem ez egy nagyon is szép kinevezés lenne”

– jelentette ki Trump. Hozzátette, szerinte ez nem nepotizmus, azaz a rokonok előtérbe helyezése, kiváltságos helyzetbe hozása. Trump megjegyezte azt is, hogy az ifjabb Bolsonaro „figyelemre méltó” ember. Jair Bolsonaro július elején vetette fel, hogy 35 éves fiát szeretné washingtoni nagykövetnek jelölni.

„Barátja Trump gyermekeinek, beszél angolul, spanyolul és széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a világpolitikában. Szerintem a megfelelő ember lenne, és tökéletesen ellátná a munkáját Washingtonban”

- mondta a brazil elnök, akinek öt gyermeke van. A nagykövetnek szánt Eduardo fia az első házasságából született.

Eduardo Bolsonaro jelenleg képviselő a brazil szövetségi parlamentben. A lehetséges kinevezésről beszélve az amerikai elnök egyúttal kifejtette azt is, hogy az amerikai kormány szabadkereskedelmi egyezményt szeretne kötni Brazíliával. "Brazília nagyszerű kereskedelmi partnerünk, nekem remek a kapcsolatom az országgal és fantasztikus a kapcsolatom az elnökével" - hangoztatta Trump. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter jelenleg éppen Brazíliában tárgyal, de az esetleges amerikai-brazil szabadkereskedelmi megállapodást illetően.

Az Egyesült Államok és Brazília kereskedelmi mérlege jelenleg az amerikaiak számára pozitív: az amerikai sajtóban megjelent adatok szerint Washington tavaly 66,4 milliárd dollár értékben exportált Brazíliába és 37,5 milliárd dollár értékben hozott be onnan árukat.

MTI