Trump szerint hamarosan lesz oltóanyag, Pence a nyárra jósolja a járvány végét

2020. április 24. - 08:18 | Külföld

Donald Trump amerikai elnök szerint hamarosan meglesz a koronavírus elleni oltóanyag, Mike Pence alelnök pedig a nyár végére jósolta a járvány végét.

Trump szerint hamarosan lesz oltóanyag, Pence a nyárra jósolja a járvány végét
Fotó: AP

Donald Trump emlékeztetett arra, hogy már folynak a próbaoltások az Egyesült Államok mellett Németországban, az Egyesült Királyságban és Kínában is.

"Sok nagyszerű, ragyogó elménk van, aki ezen dolgozik"

- mondta. Közölte, társadalmi elkülönülésre május elsejéig érvényes előírásokat esetleg meghosszabbítja, attól függően, hogyan alakul a járványhelyzet.

Mike Pence alelnök arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban eddig 4 millió 930 ezer vírustesztet végeztek el. Mint mondta, New York állam, New Jersey, Connecticut, Detroit és New Orleans már túljutott a járvány csúcspontján, és szerinte a nyár végére Amerika az egész járványt maga mögött tudhatja. Hozzátette azt is, hogy eddig 16 állam jelezte, hogy a napokban korlátozásokkal ugyan, de újraindítja az életet.

William Bryan, a belbiztonsági minisztérium tudományos és technológiai ügyekért felelős államtitkára azt mondta: a napsütés és a nyári meleg beköszöntével a koronavírus is gyorsabban eltűnhet. Az eddigi vizsgálatok szerint a vírus csupán 90 másodpercig marad életben, ha közvetlen napfény éri, és 90 percig fertőzőképes, ha napfénymentes környezetben van.

Az Egyesült Államokban péntek reggelig 869 172 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 49 963-an haltak meg a betegségben.

MTI