Trump szerint a WHO falazott Kínának, az Egyesült Államok hivatalosan is kilép a világszervezetből 

2020. július 8. - 09:16 | Külföld

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból. 

Trump szerint a WHO falazott Kínának, az Egyesült Államok hivatalosan is kilép a világszervezetből 
Fotó: AP

Az értesülések szerint a kilépés egy év múlva, 2021. július 6-án lép életbe. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis a kilépő országnak egy évvel a hivatalos kilépés előtt kell értesítenie erről az ENSZ szakosított szervezetét, és a döntés hatályba lépéséig eleget kell tennie pénzügyi kötelezettségeinek. A WHO időközben közölte, hogy értesült a történtekről.

Donald Trump amerikai elnök áprilisban jelezte először a kilépési szándékot. Az elnök azzal indokolta ezt, hogy a WHO rosszul kezelte az új típusú koronavírus világjárványát, és részrehajló magatartást tanúsított Kína iránt, ahonnan a járvány kiindult.

A lépés még azelőtt bírálatot váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a Fehér Ház is hivatalosan nyilvánosságra hozta volna. Bob Menendez demokrata párti szenátor ugyanis a Twitteren közzétette, hogy a kilépési értesítésről tájékoztatták a kongresszust. Menendez szerint a döntés helytelen volt. Mint írta: "ez nem fogja megvédeni sem az amerikai életeket, sem az amerikai érdekeket".

Kedden este Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: választási győzelme esetén, elnöksége "első napján" semmisnek nyilvánítja Trump kilépésről szóló döntését.

MTI

Címkék: Donald Trump, WHO, kilépés