Trumpot bírói felhatalmazás alapján figyelték meg a 2016-os választások idején

2019. május 8. - 10:23 | Külföld

Donald Trump elnökjelöltet bírói felhatalmazás alapján figyelték meg a 2016-os amerikai választások idején, nincs arra bizonyíték, hogy ezt törvényellenesen tették volna - jelentette ki Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelenlegi igazgatója egy szenátusi albizottsági meghallgatáson kedden. 

Trumpot bírói felhatalmazás alapján figyelték meg a 2016-os választások idején
Fotó: AP

Wray nem részletezte a Trump kampánycsapatát érintő 2016-os nyomozást a hivatalnál. Arra hivatkozott, hogy az igazságügyi minisztérium illetékesei jelenleg megpróbálják feltárni: az oroszokkal való esetleges összejátszásról szóló vizsgálatot milyen dokumentumok alapján rendelték el, és hogy honnan, kitől, kinek a megrendelésére születtek meg ezek a dokumentumok.

A vizsgálatot William Barr igazságügyi miniszter rendelte el, eredményeit várhatóan május végén, június elején hozzák nyilvánosságra.

Jeanne Shaheen demokrata párti szenátor kérdésére, hogy "kémkedésnek" minősíthető-e, ha az FBI terrorizmussal vagy köztörvényes bűnökkel gyanúsítható emberek után nyomoz, Wray azt felelte: ő nem használná ezt a kifejezést. A baloldali politikus ezzel Barr múlt heti szenátusi meghallgatására célzott, amelyben a tárcavezető a "kémkedés" kifejezést használta annak leírására, hogy a 2016-os kampány idején Donald Trumpot és munkatársait az FBI megfigyelte és lehallgatta.

Wray hangsúlyozta, hogy neki, személy szerint nincs arra utaló bizonyítéka, hogy a megfigyelés törvénytelen lett volna. A 2016-os elnökválasztási kampány idején az FBI igazgatója James Comey volt, akit 2017 májusában Donald Trump menesztett.


(MTI)