Tudja, mennyi pénzt kap az államtól egy MOM? Áprilistól jóval kevesebbet, mint eddig

2021. március 28. - 09:21 | Belföld

A jelenleg érvényes szerződések az ún. mobil tesztállomásokkal (MOM) március végéig érvényesek, áprilistól pedig a számuk jelentősen lecsökkenhet. Az állam ugyanis lecsökkenti a támogatásukat.

Tudja, mennyi pénzt kap az államtól egy MOM? Áprilistól jóval kevesebbet, mint eddig
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Attól függően, hogy kültéri vagy beltéri MOM-ról volt szó, az állam 871, illetve 841 eurót fizetett minden munkanap után, és 1295, illetve 1156 eurót minden munkaszüneti nap vagy ünnepnap után egy-egy ilyen tesztállomás működtetéséért. Ezenkívül minden elvégzett teszt után 2,50 euró járt.

A munkanapok után járó összeg azonban áprilistól 519 (kültéri), illetve 492 euró (beltéri) lesz, míg ünnepnapokon 904, illetve 765 eurót fizet az állam, az elvégzett tesztek után pedig 2 eurót.

A munkanapok esetében 40-42%-os a munkaszüneti napok esetében pedig 30-35%-os csökkentésről van szó, míg a tesztpénz 20%-os csökkentést jelent, ami több MOM-üzemeltetőnek már nem éri meg.

A Markíza riportban számolt be róla, hogy az üzemeltetők néhány nappal az eddigi szerződés lejárta előtt kapták meg a kiegészítést, amelyben már ezek az összegek szerepelnek.

A Rychlotest-covid nevű vállalkozás projektmenedzsere, Martin Vavrinčík azt mondta, hogy számukra ilyen feltételek mellett már veszteséges a működés. "Azt mondani 250 embernek, hogy a jövő héttől nem kell jönniük dolgozni, különösen húsvét előtt, mikor naponta 5000 embert tesztelünk, nem túl korrekt" - közölte.

A minisztérium azzal érvel, hogy szeretnék meggátolni a közpénzek elherdálását. A támogatásokkal együtt csökkentették a MOM-ok működésével kapcsolatos követelményeket, ami az egészségügyi segédeszközök használatát illeti, és egy személlyel kevesebbet is elég foglalkoztatniuk.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivóje elismerte, hogy jelentősen csökkennek a hozzájárulások a MOM-ok működéséhez, állítása szerint viszont az ilyen tesztpontok reális működési költségeiből indultak ki.

Vavrinčík elmondta, sajnálják, hogy velük erről senki nem kommunikált. Hozzátette, a csökkentést elsősorban a munkavállalóik érzik majd meg, akik az egészségügyi dolgozókon kívül gyakorta olyan személyek, akik korábban a gasztronómiában dolgoztak, de a járvány miatt elvesztették az állásukat.

Országosan mintegy 800 MOM működik, ebből 100 a fővárosban. Amennyiben az intézkedések miatt sok megszűnik, az emberek, akik viszont továbbra is kénytelenek tesztelésekre járni, kevesebb tesztállomásnál gyülekezhetnek nagyobb sorokban.

(Markíza)