Lényeg Tudta? 9 és fél hete a tudósok és szakemberek irányítják a COVID elleni küzdelmet

2021. február 22. - 21:06 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Tudta? 9 és fél hete a tudósok és szakemberek irányítják a COVID elleni küzdelmet
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Egy meglepő bejelentéssel és egy ízetlen utalással kezdte hétfő esti sajtótájékoztatóját Igor Matovič. A miniszterelnök szerint ugyanis a járvány elleni küzdelmet már régen nem ő, nem a kormány, hanem a tudósok és a szakemberek irányítják. Pontosan kilenc és fél hete. Ha valakinek nem esett volna le a tantusz, vagy esetleg szemérmesen úgy gondolta, hogy a miniszterelnök mégse kezdheti COVID-os sajtótájékoztatóját egy erotikus filmre való utalással, annak hozzátette, hogy múltkor is egy filmes hasonlattal kezdte, amikor a Büszke hercegnőhöz hasonlította Veronika Remišovát. Most úgy látszik Kim Basinger/Mickey Rourke ágyába küldené az országot. Mindenki válasszon ízlése szerint.

A válságmenedzselő „tudósok”

Visszatérve a sajtótájékoztatóhoz, Matovič állítja, megfogadta Zuzana Čaputová köztársasági elnök tavalyi tanácsát, és szakemberekre bízta a járvány elleni küzdelem irányítását. Hogy pontosan ki is volt az elmúlt hetekben a fő válságmenedzser, azt nem árulta el, csak úgy általában a tudósokról és a szakemberekről beszélt. Szerinte minden intézkedés amit december elejétől – ő 66 napot emlegetett – elfogadtak, azt a szakemberek javasolták, kormányfőként legfeljebb csak szigorított rajta.

Csak egy javaslat a Szlovák Tudományos Akadémia tagjainak: gyorsan vegyék le az FB-oldalukról a munkahelyüket, nehogy „meglincseljék” őket a Matovič-fanok.

Hiába a „tudósok”, hatástalan a lockdown, tele vannak a kórházak, egekben a halálozási görbék, de hát ez nem a kormány és a kormányfő hibája, nem is az egészségügyi miniszteré, ők csak hallgattak a „tudósokra”. Ezért a miniszterelnök keddre újra összehívja az „ország tudósait”, hogy megkérdezze tőlük, merre tovább. Már ha lesz olyan hülye tudós, aki elmegy az egyeztetésre a kormányfővel, miután egy nappal korábban megkapta tőle, hogy már eddig is teljesen béna javaslatokat adott, és miatta hullanak az emberek, mint a legyek.

Nincs elég rendőr

Az intézkedések betartásáért a felelősséget a kormányfő egy az egyben ráterhelte a lakosságra. Mint mondta, a mintegy 5,4 millió emberre alig 25 ezer rendőr jut, így hát ne várja senki, hogy majd az állam fogja betartatni saját intézkedéseit. Valószínűleg Ausztriában sem jut százezer főre több rendőr mint Szlovákiában, de ott aki pozitív teszttel rendelkezik vagy COVID-gyanús emberrel találkozott, és emiatt karanténba kell vonulnia, az számíthat a rendőrök személyes megjelenésére. Talán a jobb szervezés miatt?

370 karanténszegés januártól

Azért a rendőrség is kiadott hétfőn néhány statisztikai adatot a megbírságolt szabályszegőkről. Eldicsekedtek, hogy csaknem 19 ezer esetben intézkedtek COVID-ügyben, és

február 18-ig összesen 370 olyan esetet lepleztek le, amikor valaki megsértette az orvos által elrendelt karantént.

Azt nem írták le, hogy hány ellenőrzésből sikerült összehozni ezt a 370 esetet. Valószínű, hogy nem mentek el mind a 100 ezer ember lakására, akit PCR teszt talált pozitívnak január elseje óta, és le sem nyomozták ezeknek az embereknek a kontaktusait. Talán erre kellene összpontosítania a kormánynak.

Szinte mindenben „éllovasok” vagyunk

Szóval van egy inkompetens, tudósok mögé bújó kormányfőnk, és a COVID-helyzet közben tényleg rendkívül súlyos. Már nemcsak a halálozások alapján, hanem a kórházban ápolt COVID-osok száma alapján is az első helyen áll Szlovákia.

Vasárnap 3 963 pácienst ápoltak kórházban, 299-en feküdtek az intenzív osztályokon, további 347 páciens szorult lélegeztetésre. Lényegében mindegyik szám új rekord.

Tovább rontja a helyzetet, hogy egyre fiatalabbak kerülnek egyre súlyosabb állapotban kórházba. A komáromi kórháza adatai szerint több 50 év alatti betegük is intenzív kezelésre szorul, vannak olyanok is, akik lélegeztetőgépen vannak.

Jó hír viszont, hogy az előzetes számok alapján egyes déli járásokban, így a Dunaszerdahelyiben, az Érsekújváriban és enyhébben a Komáromiban is, a hétvégi antigén tesztek alapján tovább csökkent a fertőzöttek aránya.

Bíróság előtt, aki ellen „tömeggyilkosok” esküdtek össze

Hétfőn a Specializált Büntetőbíróságon elkezdődött a csótfai Horváth Lehel büntetőpere, aki 2016-ban azzal vált hírhedté, hogy felvállalta: ő végzett Sátor Lajos csallóközi maffiavezérrel. Horváth öt évvel ezelőtt önkéntes beismerésével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás utolérte a rettegett dunaszerdahelyi bűnbanda még életben lévő gyilkosait. Most öt gyilkosság és egy rablás miatt emeltek vádat ellene. A büntetőeljárás első tanúit március végén hallgatják ki, és annyi biztos, hogy a csallóközi maffiaperek legfeszültebb pillanatainak nézünk elébe.

Horváth ugyanis nem győzi hangsúlyozni, hogy "tömeggyilkosok" esküdtek össze ellene, és egy hónap múlva a tárgyalóteremben ezt személyesen is egykori bűntársai szemére hányhatja.

Lajos P. János