Tulajdonságait gombnyomásra megváltoztató anyagot fejlesztettek ki

2021. január 21. - 11:43 | Tech

Tulajdonságait gombnyomásra megváltoztató anyagot fejlesztettek ki svájci tudósok. Az úgynevezett metaanyag mechanikai tulajdonságai egy mágneses mezővel átprogramozhatók, így az merevvé vagy rugalmassá tehető.

Tulajdonságait gombnyomásra megváltoztató anyagot fejlesztettek ki
Fotó: Twitter

A szakértők eredményeikről a Nature című tudományos lapban számoltak be.

A metaanyagok olyan különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek nem fordulnak elő a természetben. Ezeket a tulajdonságokat az anyag geometriai szerkezete hordozza magában.

"Az érdekelt, meg lehet-e változtatni egy anyag belső konfigurációjának geometriáját az előállítása után"

- mondta Tian Chen, a Lausanne-i Egyetem (EPFL) kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Végül sikerült megvalósítaniuk az elképzelést a kutatóknak egy szilíciumból és egy mágneses porból álló metaanyag segítségével. A szerkezeten belül minden sejt úgy működik, mint egy elektromos kapcsoló. Egy mágneses mező segítségével bármikor ki- és bekapcsolhatók.

Ez megváltoztatja a metaanyag belső állapotát, ezzel mechanikai tulajdonságait is. A bekapcsolt állapot az anyagot merevebbé, a kikapcsolt állapot pedig rugalmasabbá teszi - mondta Chen.

A tudósok szerint az anyag alkalmazható a jövőben például egy bokaficam esetén: kezdetben merev sínre van szükség a boka rögzítéséhez, a gyógyulás későbbi szakaszában pedig rugalmasra.

Az anyag ilyen módú alkalmazása azonban még nem lehetséges, a technológia egyelőre csak két dimenzióban létezik - mondta Pedro Reis, az EPFL tudósa.

(MTI)

Címkék: felfedezés