Túlárazott kameratender állhat a Bödöréknél is tartott NAKA-razzia hátterében

2020. szeptember 23. - 14:23 | Belföld

Reggeltől több helyen is razziát tartott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), többek között a Smer-közeli nyitrai Bödör-család által üzemeltetett Bonul őrző-védő székhelyén is jártak. Az Aktuality.sk utánajárt, miről lehet szó.

Túlárazott kameratender állhat a Bödöréknél is tartott NAKA-razzia hátterében
Fotók: TASR - További felvételekért kattints!

A portál és a Hospodárske noviny szerint a NAKA akciója a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) kameravásárlási tenderével függ össze, mely ügyben augusztusban már az NDS-nél is jártak. A gyanú szerint a tendert túlárazták.

A cég nem nyilatkozott a kameravásárlási tenderről, közlésük szerint titkosított információról van szó. A tendert még az előző kormány alatt folytatták le. 2019 januárjában írták ki és a tavalyi év végén zárták le.

Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogyan kapcsolódik az ügyhöz a Bonul.

A 37 millió eurós megrendelést a Tempest nevű IT-cég nyerte el, a második helyen végzett pályázó nevét már nem közölték. Mivel pedig titkosítottnak minősítették, a szerződést nem tették közzé a szerződések központi jegyzékében sem.

A živé.sk portál hívta fel a figyelmet arra, hogy a NAKA a Tempestnél is razziázik. A cég nem nyilatkozott érdemi módon a portálnak a projektről, csupán annyit árultak el, hogy korábban is részt vett különböző szinten titkosított komolyabb technológiai projektekben.

A titkosított megrendelésre már az Állítsuk meg a korrupciót! alapítvány is felhívta a figyelmet. Egy névtelen bejelentőtől kaptak olyan információt, mely szerint a tender során fiktív szolgáltatásokat is kifizettek. Közölték, hogy a tender a sztrádák és gyorsforgalmik pihenőhelyein és benzinkutakon felszerelendő kamerákat tartalmazták, miután viszont a civil aktivisták fotókat készítettek ezekről a helyekről, felmerült a gyanúja, hogy a kamerákat túlárazták.

A bejelentő a Különleges Ügyészi Hivatalhoz is eljuttatta információit, hasonlóképp tett az alapítvány.

(Aktuality.sk)

Címkék: NAKA, Bonul, Tempest, korrupció