Túlélik-e a szlovákiai gyárak az energiaárak emelkedését? Íme az ország legnagyobb üzemei egykor és most

2021. október 20. - 14:35 | Belföld

Szlovák állampolgárok százezrei dolgoznak az iparágban. A gyárakat először a globális verseny tizedelte meg, most pedig a rohamosan növekvő energiaárakkal kell szembenézniük – hívta fel a figyelmet az Aktuality.sk.

Túlélik-e a szlovákiai gyárak az energiaárak emelkedését? Íme az ország legnagyobb üzemei egykor és most
A kassai U.S. Steel (Fotó: TASR - Milan Kapusta)

A lap összegyűjtötte, hogy hány ezer alkalmazottja volt korábban a nagyobb hazai gyáraknak és mennyi van most.

A textilipar számára műszálakat gyártó homonnai (Humenné) Chemlonnak 1988-ban még 6200 alkalmazottja volt, 2009-ben azonban a vállalat csődöt jelentett.

A Chemko Strážske nevű vegyipari üzemben az ezredfordulón még kétezer ember dolgozott, idén azonban már csak mindössze 200 alkalmazottja van, ráadásul előfordult, hogy ők is hosszú hónapokat vártak a fizetésükre.

A kassai US Steel egykor 20 ezer alkalmazottat is foglalkoztatott, 2021 szeptemberében már csak megközelítőleg 9400 embernek biztosított munkát.

A Vranov nad Topľou-i Bukóza fafeldolgozó vállalatnak sikerült megtartania a munkaerőt, napjainkban is közel ezer személyt foglalkoztat.

Az alumínium újrafeldolgozásával foglalkozó garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Slovalco az energiaárak emelkedése miatt lecsökkentette a termelést, és egyelőre nem tudni, hogy túlélik-e ezt az időszakot. 2020-ban még 450 alkalmazottjuk volt.

Tömeges elbocsátás vette kezdetét a nyitrabányai (Handlová) barnaszénbányában is, a Hornonitrianske bane nevű vállalat ugyanis befejezi az anyagkinyerést.


(aktuality.sk)