Túljutott a repülési készenléti felülvizsgálaton a NASA legújabb mars-járója

2020. július 23. - 10:57 | Tech

Túljutott az úgynevezett repülési készenléti felülvizsgálaton (Flight Readiness Review) az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb mars-járója, a Perseverance (Állhatatosság), amely a tervek szerint július végén indul útnak a vörös bolygóra.

Túljutott a repülési készenléti felülvizsgálaton a NASA legújabb mars-járója
Fotó: NASA

A NASA szerint a szerdai találkozó lehetőséget adott a Mars 2020-csapat, valamint a hordozórakétát biztosító United Launch Alliance számára, hogy beszámoljon az űreszköz és egyebek között az Atlas-V rakéta és a személyzet felkészültségéről.

A Perseverance indítási ablaka helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor nyílik meg július 30-án.

Az indítási készenléti felülvizsgálatot július 27-re tűzték ki, az lesz az utolsó jelentős ellenőrzés, mielőtt a misszió megkapja a végső engedélyt a kilövésre.

A Perseverance a tervek szerint 2021 februárjában fog landolni a Mars felszínén. Az egytonnás, nagyjából személygépkocsi-méretű mars-járó mikrobiális élet nyomai után fog kutatni a vörös bolygón, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.

A mars-járóval együtt a Marsra érkezik az Ingenuity nevű kísérleti mars-helikopter is, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni a levegőből végzett vizsgálatokkal.

(MTI)

Címkék: marsjáró