Túlkínálat nyomja le az olajárat

2018. december 18. - 12:25 | Külföld

Túltermelés és piaci túlkínálat nyomta le kedden az olaj világpiaci árát esetenként négy százalékkal is. 

Túlkínálat nyomja le az olajárat
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az olajárcsökkenés kedden már a harmadik egymást követő napja tart, legfőbb oka az Egyesült Államok és Oroszország rekordszintre emelkedett kitermelése volt, de nagyot lendített rajta az értékpapírpiacokon bekövetkezett árfolyamcsökkenés is.

Az amerikai WTI olajár 47,87 dollárig, 2017 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent, az északi-tengeri irányadó típus, a Brent pedig 57,20 dollárig, 14 hónapja a legalacsonyabbra. A késő délelőtti órákban a WTI ára 2,85 százalék csökkenéssel 48,77 dolláron állt hordónként, a Brent pedig 2,90 százalékkal alacsonyabban 57,88 dolláron.

Mindkét olajtípus harminc százalékot veszített októberben elért idei csúcsához képest, amikor a Brent 85 dollár felett, a WTI pedig 76 dollár közelében járt. Az év eleje óta a WTI 16 százalékot, a Brent két százalékot veszített árából.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők Oroszország részvételével, de az Egyesült Államok nélkül napi 1,2 millió hordós, a globális kereslet több mint egy százalékát kitevő termeléscsökkentésben állapodtak meg az elmúlt hónapban a globális nyersolajkészletek leapasztása és az árak megemelése érdekében. A megállapodás azonban csak a jövő hónapban lép életbe. A kitermelés ezalatt rekord után rekordot dönt az Egyesült Államokban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában egyaránt.

Az Egyesült Államok már megelőzte Oroszországot és Szaúd-Arábiát is, mint a világ legnagyobb olajtermelője. Termelése az elmúlt hónapban napi 11,7 millió hordóra emelkedett. Ezen belül a palaolaj-termelés első alkalommal lépte át a napi 8 millió hordót.

Oroszország termelése pedig napi 11,42 millió hordón ért el rekordot ebben a hónapban.

(MTI)

Címkék: olajár