"Túlmegy minden határon, amit Matovič képes megtenni, hogy megőrizze a posztját"

2022. december 14. - 14:16 | Belföld

A maffia elleni harcot a pozíciókért folytatott harcra cserélte az OĽaNO, állítja az SaS. A párt szerint nagyon komoly kockázatai vannak a képviselőkkel folytatott egyezkedéseknek és a szavazatvásárlásnak, hogy  Eduard Heger (OĽaNO) kormánya hatalmon maradhasson.

"Túlmegy minden határon, amit Matovič képes megtenni, hogy megőrizze a posztját"
Fotó: TASR - archív

„A kormányról szóló bizalmi szavazást kedden csak a fasiszta képviselők szavazatainak köszönhetően sikerült elhalasztani, a magyarázatuk pedig az volt, hogy az előrehozott választásról akarnak tárgyalni a kormánykoalícióval. Igor Matovič és Boris Kollár élő adásban ássa alá a demokráciát Szlovákiában” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke. Hozzátette, a koalíció olyan emberekkel egyezkedik a háttérben, akik az ĽSNS listáján jutottak a parlamentbe.

„Emellett attól kell tartani, hogy Kuffáék cserébe az ellenük zajló eljárások megszüntetését fogják követelni. Az emberek már egyáltalán nem bíznak a kormányban, és Eduard Heger magát a jogállamiságot sodorja veszélybe azzal, hogy csendben tolerálja ezt a hazardírozást. Ennek a kormánynak mennie kell, csak utána lesz reális esély a helyzet megnyugtatására” – tette hozzá Sulík.

Az SaS szerint túlmegy minden határon, hogy Igor Matovič mi mindent képes megtenni, csak hogy megőrizze a pénzügyminiszteri posztját. „Átlépte a Rubicont azzal, hogy Robert Ficónak egyezséget ajánlott az előrehozott választás kihirdetéséről, ha a Smer nem buktatja meg a kormányt. Azok a képviselők pedig, akik korábban vörös vonalakat húzogattak, most a hallgatásukkal segítik őt” – tette hozzá Branislav Gröhling, a párt alelnöke.

A parlament csütörtökön (december 15.) 17 órára halasztotta a kormány elleni bizalmatlansági indítványról szóló szavazást. Az ügyrendi javaslatot Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője terjesztette elő. Indoklása szerint további lehetőséget akartak teremteni a válság megoldására, beleértve az előrehozott választás kihirdetését is.


(TASR)