"Tűnés, zsidók!" - ezt firkálták a Pohoda irodájának falára!

2017. április 13. - 22:17 | Belföld

Csütörtökön reggel arra érkeztek a legnagyobb szlovákiai zenei fesztivál szervezői a szentgyörgyi (Svätý Jur - Bazini járás) irodájukhoz, hogy valakik "Tűnés, zsidók!" (Jude raus) feliratot fújtak annak falára.

"Tűnés, zsidók!" - ezt firkálták a Pohoda irodájának falára!
Fotó: Gabriel Kuchta - SME

Michal Kaščák, a fesztivál főszervezője a SME-nek nyilatkozva azt mondta, hogy mikor észlelték a szélsőséges cselekményt, azonnal hívták a rendőrséget.

A helyi szervek Pozsonyból hívtak egy egységet, amely az extrémista bűncselekmények kivizsgálására hivatott.

Kaščák kifejtette, hogy vélhetően késő éjszaka történt az eset, ugyanis egy kollégájuk szerdán a késő esti órákig bent volt, míg reggel fél nyolckor már érkezett egy másik munkatársuk, aki észlelte az eredményt.

Különösnek tartja, hogy valaki ilyen hamar nyilvánítja ki szélsőséges véleményét, mivel elmondása szerint jórészt a program és a zenei programokat kiegészítő vitaműsorok, beszélgetések témáinak nyilvánosságra hozatala után kapnak negatív véleményeket szélsőséges csoportoktól.

A Pohoda fesztivál ismert emberbarát és szabadságpárti hozzáállásáról. Kiálltak már többek között Malina Hedvig, a melegek és a menekültek mellett is. Tavaly egy minaret makettjét állították fel a fesztivál területén, amit Boris Kollár, a Sme rodina celebvezére bírált is, mire a fesztivál látogatói sorra olyan képeket posztoltak a közösségi oldalakon, amelyeken a minaret előtt csókolóznak.

Kaščák jelezte, hogy a mostani esetet megelőzően nem kapott semmilyen fenyegetést.

Az ügy kivizsgálását a NAKA vette át, egyelőre nincs gyanúsítottjuk. "Nem becsüljük alá ezt a megnyilvánulást, ezért is szóltunk azonnal a rendőrségnek. Tudjuk, milyen dolgok vezettek már ebben az országban hatalmas tragédiákhoz" - jegyezte meg.

Kaščákot idén kitüntette Andrej Kiska is, amiért Robert Fico viszont bírálta őt.

(SME)