Tüntetés miatt alakult ki torlódás a Dunacsún-Rajka határátkelőnél

2021. július 9. - 08:30 | Régió

Hosszú kocsisor alakult ki a Dunacsún (Čunovo)-Rajka határátkelőhelyen – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tüntetés miatt alakult ki torlódás a Dunacsún-Rajka határátkelőnél
Fotó: Facebook – Slováci v Rajke

A határátkelőnél azért alakult torlódás, mert tüntetők blokkolták a forgalmat az autópályán, akik a mától életbe lépett szigorított határátlépés ellen tiltakoznak.

„Jelentős hátrány éri az embereket a határmenti régiókban, annak ellenére, hogy itt sem rosszabb a járványügyi helyzet, mint Szlovákiában” – írják Rajkán élő szlovákok a szociális hálón.

Bárdyová szerint röviddel déli 12 óra előtt a forgalom már zavartalan a Dunacsún-Rajka határátkelőn.

Péntek reggeltől megnyílt minden harmadosztályú volt határátkelő, a kihelyezett útakadályokat eltávolították. A határforgalmat és az óvintézkedések betartását a hadsereg, a pénzügyőrség, illetve az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) tagjaival közösen ellenőrzik.

A rendőrség arra kéri az embereket, hogy az átkelés előtt készítsék elő a szükséges dokumentumokat, illetve a mobiltelefonjukat a megfelelő digitális igazolásokkal, így segítve elő a folyamatos áthaladást. Bárdyová elmondása szerint a legfontosabb az eHranica rendszerbe való regisztráció igazolása, illetve a beoltottak esetében az oltási igazolvány. A rendőrök mobil leolvasó berendezések segítségével is ellenőrizni fogják az uniós, digitális COVID-igazolványokat" - tette hozzá.

TASR