TÜNTETÉS: Nem eresztették össze Kotlebáékat, a Jobbikot és a HVIM-et Bősön

Tűzoltók, valamint három autóbusznyi rendőr is érkezett kedden Marian Kotleba pártja, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által tervezett tüntetés helyszínére.

TÜNTETÉS: Nem eresztették össze Kotlebáékat, a Jobbikot és a HVIM-et Bősön
Kotleba és csapata kedd este 7-től blokkolják a Várkonyról Bősre vezető utat, mert a rendőrség nem engedte őket a bősi menekültellenes tüntetésre (Paraméter-felvételek)

Marián Kotleba pártja, az ĽSNS az Alkotmány napjára tervezett tüntetést a menekültek elhelyezése ellen Bősre, amellyel egy időben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is ellentüntetésre készült. 

A tüntetés helyszínén, a bősi kultúrház melletti téren, valamint a Duna utcán is tűzoltók, valamint rendőrök tucatjai ügyelnek a rendre.

A kulturház melletti téren jelenleg a tűzoltók, a Vöröskereszt, a bősi speciális mentőszolgálat, valamint a helyi önkéntes tűzoltók tartanak közös taktikai gyakorlatot, akik már augusztus 17-én bejelentették az önkormányzatra a rendezvény időpontját, jóval azelőtt, hogy Kotlebáék kitűzték volna a bősi tüntetés pontos idejét.

A taktikai gyakorlat kapott engedélyt az önkormányzattól, ellentétben a ĽSNS tüntetésével, ők ugyanis nem kaptak erre engedélyt sem az önkormányzattól, sem a rendőrségtől.

A tüntetés Nagyszombatban kezdődött, ahol megközelítőleg kétszáz tüntető gyűlt össze, hogy a menekülthullám ellen tiltakozzanak. A rendőrség ekkor vette őrizetbe Marián Kotlebát, akit a besztercebányai megyeszékhelyre kifüggesztett fekete zászlók miatt hallgatták ki. 

A nagyszombati tüntetés kezdete előtt nem sokkal történt egy kisebb incidens is, egy 24 éves diák ugyanis a tüntetőknek nem tetsző plakátokkal jelent meg, ezért azok azt rögtön kitépték a kezéből.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csupán a Facebook-csoportjában jelezte a bősi tüntetés szándékát, de hivatalosan ők sem jelentették be az önkormányzati hivatalban.

A községbe három autóbusszal érkeztek rendőrök: az egyik a menekülttábornál, a másik a kultúrháznál, míg a harmadik a községházánál tartózkodik. Információink szerint a rendőrök elhagyták a buszokat, jelenleg az épületekben tartózkodnak.

A tüntetés helyszínén eddig megközelítőleg 50 tüntető gyűlt össze, többségében a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai, akik fél 7 környékén elindultak a bősi menekülttábor épülete felé. A tüntetők közül páran Jobbik-zászlóval a kezükben indultak az épülethez, néhány helyi lakos és a sajtó képviselői pedig velük tartottak.

A tüntetők a bősi menekülttábor épületének sarkánál gyülekeztek, az épület nagy része ugyanis el volt kerítve, a közös taktikai gyakorlat egységei ott állomásoztak. A tüntetés egyébként hangos skandálás és kiabálás nélkül zajlott.

A helyszínen tartózkodott Martina Kredatusová, nagyszombati kerületi rendőrségi szóvivő, aki nyilatkozott a rendőrségi információkkal kapcsolatban. A szóvivőt több tüntető is próbálta kérdésekkel támadni, de ő nem válaszolt egyiküknek sem.

A főként magyarországi szélsőjobboldali és Jobbik-szimpatizáns tüntetők csoportja megközelítőleg 30-40 percet tartózkodott a menekülttábor épülete előtt, majd rendőri felszólításra fokozatosan feloszlottak. Nyolc óra környékén a tüntetők 15-20 fős csoportja tartózkodik a bősi kultúrház előtt. A nagyszombati tüntetés résztvevői, valamint Marián Kotleba emberei nem érkeztek meg Bősre.

A rendőrség a tüntetés idején lezárta a Bős és Nyékvárkony közötti útszakaszt a Nagyszombatból érkező tüntetők, Kotleba és szimpatizánsainak megfékezése céljából. A tüntetők buszokkal és autókkal érkeztek, a 70 fős csoport jelenleg Bős és Nyékvárkony között várja, hogy a rendőrség beengedje őket a községbe. Ígéretük szerint addig tiltakoznak és nem mozdulnak a helyszínről, amíg a rendőrök be nem engedik őket Bősre. A tüntetők Kotleba pártjának zászlóival (ĽSNS) a kezükben tiltakoznak.

A helyszínen megközelítőleg 15-20 rendőrautó tartózkodik, az említett útszakaszt teljesen lezárták. A rendőrség fényszórók segítségével világítja meg a helyszínt.

A tüntetők továbbra is csendes tiltakozást folytatnak, az úttesten ülve várják, hogy beengedjék őket Bősre, nem hajlandóak elhagyni a helyszínt. A rendőrök nem engednek a közelükbe senkit, a sajtó munkatársait sem. Az úttesten ülve várakozik Marián Kotleba, a ĽSNS elnöke is, hogy beengedjék őket a községbe.

-para-