TÜNTETÉS: Tízezrek követelték az utcákon Gašpar lemondását

Vasárnap délután 16 órától ismét utcára vonultak az emberek Pozsonyban és Homonnán, hogy Tibor Gašpar lemondását követeljék.

TÜNTETÉS: Tízezrek követelték az utcákon Gašpar lemondását
Fotók: TASR - további képekért kattints!

„Nekünk nem mindegy! (Nie je nám to jedno!)” – skandálta a több tízezres tömeg a pozsonyi SNP téren. A tüntetők a kulcsaikat csörgették, egyesek a beszédek alatt is bekiabáltak.

A tüntetők Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, valamint Dušan Kováčik speciális ügyész lemondását követelték. A szervezők emellett az RTVS új vezetőségét is kritizálták.

Az SNP téren többen gyertyát gyújtottak a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová emlékére.

Az előzetes becslések szerint  a tüntetők megközelítőleg 45-50 ezren lehettek a Pozsonyban.

A tüntetés végén az Egy tisztességes Szlovákiáért szervezői köszönetet mondtak a résztvevőknek, valamint megköszönték a külföldi tüntetők közreműködését is.

Tomáš Drucker belügyminiszter már ezen a héten be akarta jelenteni, hogy meneszti-e funkciójából Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt, akinek lemondását hetek óta követelik a tüntetők.

Drucker azonban csütörtökön kórházba került, majd kijelentette, hogy csak azután fog tájékoztatni Gašpar sorsáról, miután egészségileg rendbe jön.

A tüntetőket az sem tántorította el, hogy a belügyminiszter kórházba került. „A miniszter úrnak mihamarabbi felépülést kívánunk. A mi elsődleges felhívásunk azonban a rendőrfőkapitányt és a speciális ügyészt érinti“ – nyilatkozta korábban az Aktuality.sk-nak Karolína Farská, az egyik szervező.


TASR/para