A tüntetők kijelentették, hogy nem hajlandóak távozni, a rendőrök viszont elkezdték őket kiszorítani a bejárat elől (FOTÓK)

2021. július 23. - 14:04 | Belföld

Továbbra is tart a parlament épülete előtti tüntetés. A bejáratot több tíz rohamrendőr őrzi. A rendőrség konfliktuselhárítási csoportja is a helyszínen van. 

A tüntetők kijelentették, hogy nem hajlandóak távozni, a rendőrök viszont elkezdték őket kiszorítani a bejárat elől (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A tüntetők többször is összetűzésbe kerültek a rendőrökkel és az újságírókkal.

Kijelentették, hogy a parlament előtti helyet nem hagyják el, és sátortábor felállítását tervezik. A rendőrök időközben elkezdték kiszorítani a tömeget az épület bejárata elől az épülethez vezető lépcső alatti védőzóna felé. Komolyabb incidens eddig nem történt.

Az épület előtt jelenleg több tíz tüntető áll. Több szónok is felszólalt. A tömeg olyan jelszavakat skandál, mint „engedjenek be”, „gestapó” vagy „nem adjuk Szlovákiát”. Egyesek nemzeti zászlókat lobogtatnak, mások olyan transzparenseket tartanak, amelyeken az áll: „stop a covid-átverésnek”, „stop a koronafasizmusnak” vagy „oltásterror”.

A tüntetők jelezték, hogy a további órákban és napokban is kitartanak. „Az ellenállásunk folytatódik, nem ér véget a mai nappal” – jelentették ki. A tömeget többször is támogatásukról biztosították az ĽSNS és a Smer-SD képviselői. Azt ígérték, vizet és élelmiszert biztosítanak a tüntetőknek.

Boris Kollár (Sme rodina) parlamentelnök szerint az, hogy a tüntető tömeg a parlament bejáratáig jutott, fatális hiba volt a rendőrség, illetve Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány részéről. Megjegyezte: a tüntetést előre bejelentették, a rendőrségnek fel kellett volna rá készülnie. A rendőrség röviddel dél előtt egy olyan állásfoglalást adott ki a tüntetéssel kapcsolatban, amelyben ezt „nagyobb számú tömeg véletlen gyülekezetének“ nevezte. Egyúttal megerősítette, hogy a közrend megzavarásaként tartja számon, amikor többen megpróbáltak bejutni a parlament épületébe. A rendőrség azt állítja, hogy megfigyeli a helyzetet, és készen áll arra, hogy szükség esetén közbelépjen.

Peter Kovařík azóta jelezte, vizsgálják, hogy a pozsonyi rendőrök a törvénnyel összhangban jártak-e el a kialakult helyzet kezelésekor.

Peter Pellegrini volt miniszterelnök, a Hlas-SD vezetője is szólt a tüntetőkhöz. Biztosította a tiltakozókat afelől, hogy pártja képviselői nem fogják támogatni a COVID-igazolvány használatáról szóló törvényt a parlamentben. A tömeg azonban kifütyülte Pellegrinit. A maszkviselés miatt kritizálták, azt kiabálták, hogy hazudik, és árulónak nevezték.

Pénteken több száz elégedetlen polgár gyűlt össze a parlament épülete előtt, akik a kormány intézkedései ellen tüntetnek. Azt akarják, hogy a parlament ne hagyja jóvá azt a törvénymódosítást, amely szerint a járványellenes intézkedések elfogadása során figyelembe vennék a digitális Covid-igazolványt. A tüntetők elutasítják a Covid-19 elleni védőoltást.

(TASR/para)