Tüntettek a köztévé budapesti székháza előtt péntek este

2022. november 5. - 09:24 | Külföld

Tüntetést tartottak a köztévé budapesti székháza előtt péntek este, a demonstrációt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hirdette meg.

Tüntettek a köztévé budapesti székháza előtt péntek este
Fotó: Veres Viktor/HVG

A tüntetés kezdetén Hadházy Ákos kezdeményezésére egyperces csenddel emlékeztek az 1956-os forradalmárokra.

Az elsőként felszólaló Ungváry Krisztián történész úgy fogalmazott: "hazudni nemcsak durva valótlanságok ömlesztésével" lehet, hazudni lehet kérdéssel és "álnemzeti álkonzultációval", "álpártokkal és álparlamenttel" és még ezernyi más eszközzel.

Varga Orsolya tanár arról beszélt: elvették tőlük a biztonságot, a nyugalmat, "megritkult körülöttük a szabadság levegője". Helyébe a hazugság, a gyűlölködés, a megfélemlítés lépett, és már a megélhetésük is kétséges - mondta. A pedagógus felszólalása végén azt hangsúlyozta, hogy tanár nélkül nincs jövő.

Hadházy Ákos úgy fogalmazott: mivel nem demokráciában, hanem "hibrid rezsimben élünk", hibrid forradalomra van szükség ahhoz, hogy választáson leválthatóvá váljon a jelenlegi kormány.

A propaganda éppen arra szolgál, hogy honfitársaink haragját eltérítsék maguktól, a siker pedig attól függ, hányan vesznek részt a propaganda elleni nyomásgyakorlásban - tette hozzá.

Hangsúlyozta: forgalmat lassító akciókkal, demonstrációkkal muszáj zavart kelteni ahhoz, hogy a kormány észrevegye a tiltakozás erejét, nagyon sok embernek békésen ki kell kényszerítenie a tisztességes választások feltételeinek megteremtését. Végül arra szólította fel a tömeget Hadházy Ákos, hogy egy időre vegyék "blokád alá" a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületét, mint mondta, a tiltakozást addig folytatják, amíg nem mond le az MTVA vezetője.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület ellenzéki polgármestere úgy vélekedett, hogy Magyarország az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése óta nem volt olyan kétségbeejtő helyzetben, mint ma.

Ugyanis miközben egy szomszéd nemzet hősi honvédő harcát vívja, Magyarország ismét a történelem sötét lapjára került a "putyinista magyar kormány" miatt. Van aki szerint Orbán Viktor a magyar érdek mentén hintapolitikát folytat - folytatta -, ám a miniszterelnök politikájában nem a magyar érdek, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök érdeke tűnik fel. A szónok szerint Orbán Viktor végzetesen egyedül maradt Európában, de az elszigeteltség "sötétzárkájában" magával rántja a magyar nemzetet is. Végül azt mondta, nem kizárt, hogy a magyar kormány meg kíván ágyazni annak, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból és a NATO-ból. Ezt kell megakadályoznunk - hangsúlyozta Baranyi Krisztina.

Hajnal Edina, Magyar Anyák - kreatív ellenállás elnevezésű akciócsoport képviselője azt kifogásolta, hogy 33 évvel a rendszerváltás után mindenhonnan hazugság ömlik az emberekre saját adóforintjaikból.

Polyák Gábor kommunikációs szakember azt mondta, hogy szerinte az MTVA-t azért hozták létre, hogy elfedjék a szerkesztői felelősséget. Az intézmény nem a közt, hanem egy pártot szolgál. Arról is szólt, hogy az ellenzék kezében még mindig vannak eszközök és itt az idő, hogy az önkormányzati médiában a valóságról tájékoztassák az embereket.

A demonstráció résztvevői a "Gyertek ki!", "Ébresztő!", "Szabad ország", "Szabad oktatás", "Ruszkik haza!" ritmusokat skandálták, illetve nemzetiszínű és európai uniós zászlókat lobogtattak. A színpadon az "1948, kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését" és az "1956, szabad Kossuth rádiót" feliratú molinók voltak láthatók.

A demonstráción a tiltakozó emberek fáklyákat gyújtottak.

mti/para