Turek bilincsben: Budapesten letartóztatták a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság gyanúsítottját

2021. október 9. - 20:16 | Külföld

Péntek este Budapesten letartóztatták a magyarországi Haris Sándort, akinek neve az ezredforduló után szorosan összefonódott a dunaszerdahelyi alvilággal.

Turek bilincsben: Budapesten letartóztatták a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság gyanúsítottját
Haris Sándor 2011-ben a Nagyszombati Járásbíróság folyosóján (Forrás: noviny.sk)

Harist egy nagy rendőrségi akció keretén belül a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai fogták el egy bárban - írja a Pesti Srácok.

A "Turek" becenéven futó Haris Sándor legutóbb majdnem két évvel ezelőtt, tavaly januárban szerepelt a sajtóban. A Magyar Nemzet akkor arról írt, hogy a magyar rendőrség újranyitotta a Csontkezűként ismert Döcher György elleni merénylet 1999-es aktáit, mert az üggyel kapcsolatban új információk jutottak a hatóság tudomására.

1999. február 2-án a budapesti Palotás presszóban egy bérgyilkos Scorpio géppisztollyal végezte ki a tulajdonost, Döcher Györgyöt és Bulgár Misiként ismert testőrét. Csontkezű, azaz Döcher a saját vendéglőjében volt külső munkán a börtönből, amikor megölték.

Amikor az említett bűncselekmény történt, a dunaszerdahelyi Sátor Lajos - és legközelebbi emberei - már második éve tartózkodtak Magyarországon a szintén dunaszerdahelyi Pápay-klánnal kialakult konfliktusuk miatt. A csallóközi banda ekkor került szoros kapcsolatba Harissal - aki korábban Döcher György elválaszthatatlan alvilági társa volt.

Döcher kivégzője magyar és szlovák sajtóértesülések szerint is Sátor egyik embere, Szamaránszky Árpád, ismertebb nevén "Paprika" lehetett, aki alig két hónappal később egyike volt annak a három merénylőnek, akik a dunaszerdahelyi Fontána étteremben lemészárolták a Pápay-klán tíz tagját. Szamaránszky Árpád vizsgálati fogságban is volt a tízes gyilkosság miatt, majd nem sokkal szabadulása után, 2005-ben autóbalesetben életét vesztette.

A tízes gyilkosság ügyében is gyanúsított

Egyelőre nem tudni, hogy Harist milyen ügyben vették őrizetbe péntek este. Egyes sajtóinformációk szerint elfogása a szlovák hatóságok kérésére történt. Ez sem volna meglepő, hiszen Turek neve felmerült az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság kapcsán is.

A több mint két évtizeddel ezelőtti nyilvános leszámolás gyanúsítottjai közül már csak hárman vannak életben, és a mai napig mindhárman szabadlábon vannak. Egyikük Haris Sándor, akit rendőrségi és alvilági körökben is a merénylők egyikeként emlegetnek - bár igaz, hogy ezt hivatalos eljárásban sosem sikerült rábizonyítani.

Mivel a dunaszerdahelyi maffia egykori tagjai az utóbbi években számos régi bűnüggyel kapcsolatban tettek beismerő vallomást, akár az is elképzelhető, hogy az ő együttműködésük járult hozzá ahhoz, hogy Haris Sándort őrizetbe vegye a magyar rendőrség. Ebben az esetben az is megtörténhet, hogy egy olyan bűncselekmény részletei látnak napvilágot, amely eddig nem volt a nyilvánosság fókuszában.

(db)