Turek még mindig gyanúsított a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében

2020. január 23. - 09:50 | Régió

A magyar rendőrség újra megnyitotta a Csontkezűként ismert Döcher György és bolgár testőre elleni 1999-es merénylet aktáit - írja a Magyar Nemzet.

Turek még mindig gyanúsított a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében
Turek, új nevén D. Alex a JOJ televízió 2011-es felvételén

A merénylethez köze lehet Csontkezű egykori társának, a Turek néven ismert Haris Sándornak is, aki egyúttal az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében Szlovákiában zajló büntetőeljárás egyik gyanúsítottja is.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az 1999. február 2-án, Budapesten történt kettős gyilkosság aktáit azért nyitották újra, mert a bűncselekménnyel kapcsolatban új körülmények jutottak a hatóság tudomására. A XV. kerületi Palotás presszóban aznap egy bérgyilkos Scorpio géppisztollyal végezte ki a tulajdonost, Döcher Györgyöt és Bulgár Misiként ismert testőrét. Csontkezű, azaz Döcher a saját vendéglőjében volt külső munkán a börtönből, amikor megölték.

Amikor a bűncselekmény történt, a dunaszerdahelyi Sátor Lajos - és legközelebbi emberei - már második éve tartózkodtak Magyarországon a szintén dunaszerdahelyi Pápay-klánnal kialakult konfliktusuk miatt. Döcher kivégzője magyar és szlovák sajtóértesülések szerint is Sátor egyik embere, Szamaránszky Árpád, ismertebb nevén "Paprika" lehetett, aki alig két hónappal később egyike volt annak a három merénylőnek, akik a dunaszerdahelyi Fontána étteremben lemészárolták a Pápay-klán tíz tagját.

Döcher egykori társa, Haris Sándor, vagyis Turek épp a tízes gyilkosság után, az alvilág feletti uralmat átvevő Sátor Lajos oldalán jelent meg a Csallóközben, és gyakran mutatkozott Dunaszerdahely környékén a bűnszervezet tagjaival.

Turek szlovákiai ügyvédje, Tímár Tibor a Magyar Nemzet kérdésére megerősítette, hogy ügyfele gyanúsítottként szerepel a tízes gyilkosság ügyében zajló büntetőeljárásban. Az ügyvéd ugyanakkor elmondta azt is, hogy védence kártérítési perre készül a szlovák állam ellen, mivel ártatlan volt abban a drogügyben, ami miatt 2011-ben vizsgálati fogságba helyezték. Akkor azzal gyanúsították, hogy a Sátor Lajost 2010-ben meggyilkoló Horváth Lehel csótfai telkén marihuánát termesztett, viszont később ezzel kapcsolatban jogerősen felmentették. Horváth egyébként 2016-ban, a Paraméternek adott interjújában úgy nyilatkozott, Turek is egyike volt a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság merénylőinek.

Harist és egykori barátját, Csontkezűt a 90-es években több gyilkossággal is összefüggésbe hozták Magyarországon. Ezek egyike volt a pénzváltóként hírhedté vált Zaharovics Zoltán 1991-es brutális meggyilkolása, de mivel a bűntettet nem tudták rájuk bizonyítani, végül 1996-ban jogerősen felmentették őket. Ugyancsak meggyanúsították a párost Csontkezű barátnője, Haraszti Teodóra 1991-es meggyilkolásával, ám 1993-ban az ügyészség megszüntette az eljárást, mert a rendőrségnek csak közvetett bizonyítékai voltak.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül az is, hogy a gyilkosságokkal és az alvilággal számtalanszor hírbe hozott Turek időközben megváltoztatta a nevét, és jelenleg D. Alexként él Magyarországon.

(db)