Tusványosi fajvédő beszéde miatt beidézik Orbán Viktort Romániában

2022. augusztus 13. - 07:59 | Külföld

Alexandru Muraru képviselő feljelentése nyomán beidézi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) – jelentette ki a Transtelexnek Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

Tusványosi fajvédő beszéde miatt beidézik Orbán Viktort Romániában
Orbán Viktor (Fotó: AP/TASR)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke a magyar miniszterelnök tusványoson tett „rasszista és idegengyűlölő kijelentései” miatt tett feljelentést.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”.

Szerinte a magyar kormányfő diplomáciai immunitása a nyilatkozataira nem terjed ki, ugyanakkor a diplomáciai immunitás csak akkor illeti meg, ha hivatalos látogatáson tartózkodik az országban, nem magánlátogatáson, amint ez esetben történt.

Egy másik állam miniszterelnökének beidézése példátlan a diszkriminációellenes tanács történetében. Asztalos Csaba ugyanakkor a Transtelexnek azt mondta, véleménye szerint Orbán mentelmi jogot élvez, és nem indítható ellene eljárás.

"A miniszterelnökök és az államfők az adott állam szuverenitásának a jelképei és képviselői, így immunitást élveznek, amikor külföldön tartózkodnak. Hogyha ezt nem tartanánk be, akkor az aláásná a nemzetközi kapcsolatokat" - jegyezte meg.

Mivel azonban született ilyen feljelentés, azt orvosolni kell és majd a bizottság eldönti, indítható-e eljárás.

(Transtelex)