Túszejtés, lövöldözés, robbantás – terrortámadás helyszínévé vált Komárom (VIDEÓK)

2018. október 10. - 10:53 | Régió

Hat ország különleges egységének több mint 200 tagja tart szerdától gyakorlatot a komáromi erődben az Atlas Common Challenge 2.0 elnevezésű nemzetközi terrorelhárító program keretén belül.

Túszejtés, lövöldözés, robbantás – terrortámadás helyszínévé vált Komárom (VIDEÓK)
Fotók a keddi előkészületekről (Fotók: TASR)

A szlovák Lynx Commando terrorellenes egységének vezetésével és a Belügyminisztérium szervezésében megvalósuló rendezvényt Andrej Kiska államfő és Peter Pellegrini kormányfő is figyelemmel kíséri.

Az Atlas Common Challenge 2.0 a maga nemében a legnagyobb és legátfogóbb nemzetközi terrorelhárító gyakorlat Európában, melynek keretében a lehetséges terrortámadások hét forgatókönyve kerül párhuzamos bemutatásra. A terrorelhárító alakulatok 2800 különlegesen képzett tagja épületekben, metróban, buszokon, hajókon, repülőgépeken avatkozik be, és számol fel kémiai, biológiai és radioaktív természetű fenyegetéseket.

A komáromi közönség egy beépített területen végbemenő terrortámadás forgatókönyvét követheti nyomon. A taktikai eljárásokkal együtt a legmodernebb technika is bemutatásra kerül, többek között páncélozott járművek, speciális hidraulikus platformok, illetve Bell 429, Mi-171 és Black Hawk Sikorsky UH-60 típusú helikopterek. Egyes speciális járművek először kerülnek nyilvános prezentálásra Szlovákiában.

A gyakorlat nyilvános, megtekinthető lesz a speciális rendőrségi szakemberek - kinológusok, mesterlövészek, pirotechnikusok, egészségügyi dolgozók, tárgyalók, ejtőernyősök, helikopteres egységek – munkája is, sok-sok robbantás kíséretében.


(TASR/para)