Tűz ütött ki az ollétejedi gumifeldolgozónál!

2020. szeptember 3. - 11:38 | Régió

Csütörtökön délelőtt fekete füst borította el az eget az ollétejedi gumifeldolgozónál.

Tűz ütött ki az ollétejedi gumifeldolgozónál!
Helyszíni, illetve olvasói felvételek

A tűzoltók 11 óra után kaptak riasztást, perceken belül elindultak a helyszínre. Érdeklődésünkre megerősítették, hogy valóban oda indultak, azt ugyanakkor ekkor még nem sikerült kiderítenünk, mi ég.

Elértük telefonon Farkas Lászlót, a Dron Industries ügyvezetőjét, aki megerősítette, hogy tűz ütött ki, szavai szerint azonban csak kisebb tűzről volt szó, amit hamar eloltottak. 11.45-től már valóban nem látni füstöt sem a helyszínen. Tűzoltók viszont azóta is érkeztek, és a helyszínre tart információink szerint Deraj Michal, a járási hivatal elöljárója is.

12.25 körül két tűzoltókocsi elindult vissza az állomásra, de több tűzoltó még a helyszínen maradt.

Dunaszerdahelyről félelmetesnek tűnt a felszabaduló fekete füst:

Egy óra után Hodosi Tibortól, a járási tűzoltók bevetési egységeinek parancsnokától megtudtuk, hogy a bejelentést követően azonnal magasabb riasztási szintet léptettek életbe. "Dunaszerdahelyről három, Somorjáról kettő, Nagymegyerről pedig további egy rohamkocsi indult a helyszínre, emellett kiértesítettük a cselekményről az önkéntes testületeket is, akik közül Légről, Alistálból és Somorjáról jött egy-egy kocsi. Mindemellett a kerületi tűzoltóság is biztosította számunkra a speciális tűzoltókocsiját környezeti károk elhárítására" - húzta alá. Összesen 11 technikával, 27 tűzoltó vett részt az oltásban, légzőkészülékekkel.

Hodosi Tibor közlése szerint a hordókban keletkezett tűz, melyben olajat tároltak. Miközben oltották, hűteniük kellett három, egyenként 50 köbméteres tartályt is, melyek a tűz közelében voltak. Körülbelül 45 percig tartott, míg lokalizálták a tüzet, tehát onnantól már nem terjedt tovább, 13 óra után pedig sikerült teljesen likvidálniuk.

A tűz keletkezésének pontos okát egyelőre vizsgálják, hivatalosan meg nem erősített információink szerint viszont az olaj átszivattyúzása közben keletkezett statikus elektromosság okán lobbanhatott be az anyag.

Hodosi Tibor közlése szerint személyi sérülés nem történt, ugyanakkor mintegy 1000-1500 liter olaj kifolyt. Hozzátette, az üzemeltető fogja megoldani a semlegesítését.

Farkas László, a cég ügyvezetője két óra után történt érdeklődésünkre megerősítette, hogy nem történt személyi sérülés, és pontosított, hogy

nem folyt ki olaj, csak a tartályok kimosásakor néhány száz liter szennyezett folyadék, ami ugyanakkor szavai szerint a gyűjtőterületen belül maradt, és nem került a földbe.

Megerősítette azt is, hogy egy elektrosztatikus töltés okozta a tüzet, közelebbit viszont nem tudott mondani. "Egy ezer literes edényben lévő folyadék gyulladt ki. Az ott lévő emberek azonnal félreugrottak, majd megpróbálták a helyszínen lévő tűzoltó berendezésekkel eloltani a tüzet, de azzal nem sikerült" - mondta. Hozzátette, a tűzoltók 5 perc alatt kint voltak, és újabb 5-6 perc alatt eloltották a lángokat.

A keletkezett káruk az előzetes becslés szerint 8-10 ezer euróra tehető. Ez javarészt műanyag tárgyakat és a kiégett villanyszekrényt jelenti.

Érdeklődtünk a járási hivatal elöljárójánál is az ügyről. Deraj Michal megerősítette, hogy valóban a helyszínen járt, mivel krízishelyzet alakulhatott volna ki az ott tárolt nagy mennyiségű gyúlékony anyag miatt. Szerencsére viszont nem így alakult. Mint mondta, a tűzoltók dolga megállapítani a tűz okát, adott esetben pedig a pozsonyi székhelyű Környezetvédelmi Felügyelet is vizsgálatot indíthat az ügyben.

(parameter)