Tűz ütött ki egy kompon, legalább tíz ember meghalt

2023. március 30. - 07:09 | Külföld

Harmincegyre emelkedett a Fülöp-szigetek déli részén közlekedő kompon kitört tűz halálos áldozatainak száma - jelentette be csütörtökön Jim Hataman, az ország déli észén lévő Basilan tartomány kormányzója.

Tűz ütött ki egy kompon, legalább tíz ember meghalt
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az MV Lady Mary Joy 3 elnevezésű hajón, amely Manilától 885 kilométerre délre, a tartományhoz tartozó Baluk-Baluk-sziget közelében, szerda éjjel gyulladt ki, több mint 240-en utaztak. A hatósági közlemény szerint 195 utast és a legénység 35 tagját sikerült kimenteni, közülük kilencen szenvedtek sérüléseket a tűzben.

A komp a Sulu tartománybeli Jolóból indult a déli kikötővárosba, Zamboangába. A tűz félúton ütött ki a hajón.

"Az utasok többsége aludt, amikor a tűz kitört" - közölte a parti őrség területi parancsnoka. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a tüzet, de néhány túlélő azt mondta, hogy a légkondicionált kabinokban csaptak fel a lángok.

A halálos áldozatok közül néhányan a kompon lelték halálukat, mások a vízbe ugrottak a tűz elől menekülve, és megfulladtak - mondta a parancsnok. A parti őrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a komp megfelelt-e a biztonsági követelményeknek és van-e nyoma olajszivárgásnak.

A Fülöp-szigeteken, amely több mint hétezer szigetből áll, a legfontosabb közlekedési mód a hajózás. 1987-ben a Fülöp-szigeteken következett be a békeidők eddigi legsúlyosabb tengeri katasztrófája, amikor egy utasszállító komp és egy olajszállító tanker ütközése miatt több mint négyezren haltak meg karácsony előtt.


MTI