Tűz ütött ki egy mexikói menekültközpontban, sokan meghaltak

2023. március 28. - 14:23 | Külföld

Tűz ütött ki a mexikói Ciudad Juárez egyik menekültközpontjában keddre virradóan, az Országos Migrációs Hivatal (INM) tájékoztatása szerint a katasztrófában legkevesebb 39-en vesztették életüket.

Tűz ütött ki egy mexikói menekültközpontban, sokan meghaltak
Fotó: TASR/AP

Az első hivatalos közlést a hatóságok a tragédia után néhány órával adták ki. Eszerint a 39 halálos áldozat mellett 29 ember szenvedett sérüléseket, közülük többeket súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A központban összesen 68 menekült férfi tartózkodott.

Az áldozatok jelentős része a beszámolók szerint venezuelai bevándorló, akiket közrend megzavarása, pénzkéregetés és más cselekmények miatt vettek őrizetbe a mexikói bevándorlásügyi hatóságok.

Chihuahua állam egyik illetékesétől a sajtó úgy tudja, hogy a lángok este 10 óra után csaptak fel a cellákban, miután többen "tüntető jelleggel felgyújtották a matracokat".

Az ügyészség nyomozást rendelt el az ügy kivizsgálására, a bejelentések szerint Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök később sajtótájékoztatót tart az eset kapcsán.

A Mexikó és Egyesült Államok közös határvonalán fekvő Ciudad Juárez az illegális határátkelések egyik fő célpontja, mivel a határ túloldalán fekvő, texasi El Pasóba a Stanton-Lerdo hídon át vezet az út. Csak tavaly mintegy 2,76 millió menekültet tartóztattak fel a mexikói hatóságok.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 2022-ben 8 százalékkal nőtt a Mexikóba irányuló migráció.


MTI